Codekrakers Escape Room

Codekrakers – Escape Rooms voor thuis

Na een brand in een landhuis is een mysterieuze kist in de kelder zo ongeveer het enige wat nog over is gebleven. Ik heb Het Brandgeheim, een Escape Room voor thuis van Codekrakers, uitgeprobeerd. Dit is wat ik er van vind. 

Als je van bordspellen houdt, dan is de kans best aanwezig dat je ook van Escape Rooms houdt. Misschien heb je er weleens eentje gedaan, met vrienden, familie of je collega’s? Dan ga je een kamer binnen, wordt de deur op slot gedaan en heb je een uur de tijd om allerlei puzzels op te lossen die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat je weer kamer kunt komen.

Vaak heeft die kamer dan een spannend thema en een verhaal waardoor je voor een uur die wereld in wordt gezogen.

Men heeft die Escape Rooms na proberen te maken, als bordspel. Een klein doosje, soms met een app, soms met een ander apparaatje, maar allemaal met hetzelfde doel om de eenmalige spelervaring van een Escape Room na te bootsen. Misschien ken je ze wel, spellen als Unlock! Of Exit.

Er is een middenweg, een stap tussen een Escape Room op een of ander industrieterrein, of in de kelder van grachtenpand en de Escape Room in een klein doosje met vooral veel papieren puzzels. Dat is een Escape Room voor thuis. Je krijgt dan een hele doos vol met kistjes met sloten en andere voorwerpen thuis gestuurd.

Dat hebben de mensen achter Codekrakers gedaan. Ik kreeg een van hun nieuwste Escape Rooms thuisgestuurd om te proberen. Ik mocht de Escape Room genaamd Het Brandgeheim uitproberen en dat is me erg goed bevallen.

Na een brand in een landhuis is een mysterieuze kist in de kelder zo ongeveer het enige wat nog over is gebleven. De bewoner is nergens te bekennen. Al gaan er wel wat geruchten de ronde. Dat is de start van het mysterie dat ik en mijn medespelers hebben proberen op te lossen.  

Nu kan ik natuurlijk niet op de verdere details ingaan. Ik wil de ervaring voor anderen niet verpesten, maar ik kan wel vertellen wat ik er van vond en een beetje het verschil in ervaring proberen te duiden tussen een Escape Room (het uitje, zeg maar), een Escape Room in bordspelvorm en deze Escape Room voor thuis van Codekrakers. Ik zal het dan vooral vergelijken met de bordspelversie, want daar het ik het meeste ervaring mee.

Om te beginnen is het dus misschien goed om te weten dat ik in mijn leven meerdere ‘echte’ Escape Rooms heb doorlopen en heel veel bordspelvarianten heb gespeeld. Dit was de eerste keer dat ik een Escape Room voor thuis speelde.

Hoe werkt het? Je gaat naar de site van Codekrakers, zoekt een Escape Room uit die je leuk lijkt, checkt of deze voor jou beschikbaar is op de datum waar jij het wil spelen en dan krijg je een doos thuisgestuurd met alles erin wat je nodig hebt voor een leuk avondje. Ben je klaar, dan stuur je de doos met alles er weer in terug. Maak je geen zorgen, het verzendlabel is meegeleverd. Helemaal top dus.

Ik was ook positief verrast met de begeleiding die ik kreeg. Je wordt met meerdere mailtjes op de hoogte gehouden van het proces en daarnaast krijg je genoeg uitleg in het boekje dat je bij de Escape Room krijgt. Het is simpel uitgelegd, dus je hoeft je niet druk te maken dat er iets mis gaat. Van het klaarzetten tot het terugsturen, alles wordt beschreven.

Een belangrijk verschil met een ‘echte’ Escape Room is wel de sfeer. Als je ergens naar toe gaat staat de hele kamer, van de aankleding, tot de muziek, en soms zelfs tot de mensen die ontvangen, in het teken van het verhaal van die Escape Room. Dat is hier wat minder natuurlijk. Er komt niet even een schilder langs om je woonkamer een thematisch likje verf te geven. Hoe sfeervol het wordt, buiten de items in de doos, is een beetje afhankelijk van jou, of van de organisator. Je kunt jouw kamer best wel wat aankleding geven, als je daar zin in hebt.

In vergelijking met een ‘bordspel’ Escape Room zit er weer veel meer sfeer in een Escape Room van Codekrakers dan in die doos. 

Ten eerste krijg je een inleidend filmpje te zien dat je een beetje in het verhaal trekt.

Ten tweede, en dit vind ik zelf het belangrijkste (sfeer verhogende) pluspunt in vergelijking met een bordspelvariant, is dat de voorwerpen 3D zijn, ze zijn tastbaar. Je kunt ze aanraken, voelen, omdraaien en, ook niet onbelangrijk, je kunt ze onderdeel maken (lees: verstoppen) van jouw ruimte. Dat maakt gewoon dat deze Escape Room voor thuis meer leeft, sfeervoller is dan een papieren/kartonnen bordspel. Deze Escape Room voor thuis zit dus echt in het midden tussen een abstracte papieren versie en een ‘echte’ Escape Room waar je werkelijk een afgesloten wereld in stapt. Bij deze laatste groep is het natuurlijk ook nog eens afhankelijk van hoe goed de makers van deze ‘echte’ kamers zijn, hoe sterk dat ‘ik stap door een kastdeur naar een andere wereld’ gevoel is.

Een ander groot verschil tussen de papieren Escape Room, zoals Exit en ‘Escape Room the Game‘, en deze Escape Room voor thuis is dat het wat mij betreft, bij Het Brandgeheim in ieder geval, geschikter is voor grotere groepen. Bij een Exit, bijvoorbeeld, had ik nog weleens dat, omdat sommige dingen op kleine stukjes papier staan of de groep met kleine stukjes karton moest puzzelen, ik niet altijd even betrokken was bij het spel. Twee koppen boven een klein stuk papier is vaak al genoeg om elkaar flinke hoofdpijn te bezorgen. Bij de Escape Room van Codekrakers was ik, door de verschillende voorwerpen, meer betrokken, met in ieder geval het leveren van een bijdrage tot het oplossen van een deel van de puzzel.

Volgens de website van Codekrakers was de kamer die wij deden een moeilijke. Ik kan het niet vergelijken met andere kamers op hun site, maar wij, een team van vier spelers, misten het uur in deze escape room op een minuut. Dit betekent voor mij dat het uitdagend is, maar niet zo uitdagend dat we het niet binnen de tijd hadden kunnen oplossen. Soms kom je weleens iets vergezocht tegen waar een overijverige maker zo zijn best heeft gedaan, waarschijnlijk om origineel over te komen, dat het niet leuk meer is. ‘Ah, ik had stukje Sanskriet moeten vertalen naar het Nederlands en dan in Microsoft Word moeten omzetten naar Webdings icoontjes en dan had ik kunnen weten dat mijn kat de sleutel had ingeslikt. Ja. Goed..uhm…bedacht, ja. Creepy ook, een beetje, maar heel origineel.’ 

Nou, dat was hier niet zo. Deze puzzels hadden allemaal een net andere invalshoek. Heb je veel Escape Room ervaring, dan zul je de spel/puzzel elementen of technieken waar ze gebruik van maakten misschien herkennen, maar ze waren wel origineel genoeg. Geen ‘Been there, done that’ gevoel, wat mij betreft. Ze waren gewoon leuk om te doen.

Er is als je het mij vraagt wel nog iets om rekening mee te houden, en dit is ook de reden dat ikzelf hiervoor nooit de optie Escape Room voor thuis heb overwogen, en dat is de prijs. In vergelijking met een ‘echte’ is het een stuk goedkoper, maar in vergelijking met een bordspelvariant is het veel duurder. Bij een ‘echte’ betaal je al snel veel meer dan honderd euro, voor een bordspel versie kun je klaar zijn voor een eurootje of vijftien. Hier kost het hele pakket vijfenzestig à zeventig euro.

Zoals ik hierboven al zei komt met dat prijsverschil ook wel degelijk een kwaliteitsverschil als het gaat om ‘look & feel’, waar de Escape Room voor thuis dus precies in het midden zit tussen de abstracte papieren escape room en de multidimensionale ‘echte’ kamers.

Een Codekrakers Escape Room zal dus meer in de buurt komen van een ‘investering’ in een gezellig avondje met vrienden of familie thuis, dan de prijs die je zou willen betalen voor een ‘laten we nog even snel een spelletje doen voordat we voor de TV gaan hangen’ spel. 

Ik ben positief over deze Escape Room ervaring. Dat is mijn conclusie. Het was uitdagend en, belangrijker nog, we hebben een hele leuke avond gehad. 

Denk je dat zo’n Escape Room voor thuis ook iets voor jou en je vrienden, of voor jou en je collega’s is, ga dan naar de website van Codekrakers voor al hun Escape Rooms voor thuis.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security