Kuddegedrag Box

Kuddegedrag

Kuddegedrag is een leuk partyspel van Rich Coombes, Dan Penn en Megableu waar je in het hoofd van je medespelers moet kruipen. Vertoon kuddegedrag, ben vooral niet origineel.

In Kuddegedrag gaat het erom dat je hetzelfde antwoord geeft als de meerderheid. Onderscheidt je vooral niet van de massa.

Er zit een hele stapel dubbelzijdige vragenkaarten in het spel. Iemand leest een vraag voor en iedereen schrijft, in het geheim, hun antwoord op. Daarna wordt er gekeken wat iedereen heeft opgeschreven. De spelers die bij de meerderheid horen, bij de kudde, die krijgen een punt. De speler die als enige een bepaald antwoord heeft opgeschreven, die krijgt de roze koe.

Nou, een vraag kan zijn ‘Noem iets wat je in de magnetron bereidt?’ of ‘Wat is het grootste dat je kunt bedenken?’. De laatste vraag wordt voorgelezen. Drie spelers hebben ‘olifant’ opgeschreven, twee hebben ‘de maan’ op hun papiertje staan en Jos heeft ‘het ego van Tanja’ opgeschreven. De spelers die ‘olifant’ hadden krijgen een punt. Jos, hoewel hij zichzelf erg grappig vond, krijgt de roze koe. Heeft iemand anders in een latere ronde weer als enige een uniek antwoord opgeschreven, dan verhuist de roze koe naar deze persoon.  

Je wilt punten, omdat je Kuddegedrag wint als je als eerste acht punten hebt. Je wilt de roze koe niet, omdat je het spel nooit kunt winnen als je de roze koe bij je hebt staan.

Zoals je kunt zien gaat het erom dat je nadenkt over wat iedereen als antwoord zou kunnen geven. Het gaat er niet om wat het juiste antwoord is, want de maan is natuurlijk veel groter dan een olifant. Of de maan groter is dan het ego van Tanja, dat weet ik niet. De vraag was natuurlijk ook ‘….. wat je kunt bedenken?’. ‘Een muis’ is, na een avond doorhalen met je vrienden, dus ook een heel acceptabel antwoord. 

Kuddegedrag werkt verrassend goed. Het is erg simpel, maar het is toch wel gelaagd. Die roze koe, daar kom je niet zomaar vanaf. Bij groepen die elkaar goed kennen zal ook nog eens hun hele gezamenlijke geschiedenis meespelen met welke antwoorden er het meest gekozen worden. Dit is een duidelijk ‘ik denk dat jij denkt dat ik denk’ spel en waar je bij veel van dat soort spellen juist ervoor moet zorgen dat je jouw tegenstanders misleidt, moet hier juist wel kiezen wat iedereen denkt dat jij denkt wat zij denken.

Het is grappig, soms zelf hilarisch, en je speelt zo een heel schrijfblokje weg op een avond. Je hoeft niet bang te zijn dat de vragen opraken, want het antwoord maakt niet uit. Het juiste antwoord bestaat niet, dus de vragen kunnen worden gerecycled. Bij elke nieuwe groep is het antwoord dat de meerderheid geeft toch wel anders. Ben je echt klaar met de vragen dan verzin er zelf toch gewoon een paar.

Kortom, Kuddegedrag is een geslaagd partyspel voor iedereen die kan schrijven, hoe jong dat ook is.

In bovenstaande schaal is 1 ster ‘helemaal niet leuk ‘, 4 sterren ‘neutraal’ en 7 sterren ‘extreem leuk’.

Deze spelbespreking is geschreven na het spelen van 8 potjes van het besproken spel.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security