Cacao Chocolatl Review

Recentelijk besprak ik Cacao. Nu zijn jullie natuurlijk allemaal linea recta naar de winkel gerend om het spel te kopen na het lezen van het artikel en hebben het nu alweer enkele tientallen keren gespeeld. Tijd voor een uitbreiding dus.

Cacao Chocolatl is een van de uitbreidingen die ik deze week ga bespreken. De andere is Diamante. Beide uitbreidingen voegen een aantal modules toe aan het spel. Je kunt deze onafhankelijk van elkaar toevoegen aan het spel.

Sommige modules uit Chocolatl voegen wat aan het spel toe, anderen wat minder.

De eerste module is de kaart module. Normaal bestaat de markt uit twee tegels en aan het eind van jouw beurt vul je deze weer aan, als er markttegels zijn gebruikt. Met de kaartmodule krijg je eigenlijk de mogelijkheid om in de toekomst te kijken. Op het kaartbordje liggen namelijk de volgende twee tegels die in de markt komen.

Elke speler krijgt ook twee kaartfiches en die geven je dan de mogelijkheid om, in plaats van een normale markttegel, een tegel van het kaartbordje in het oerwoud te plaatsen.

Dit is een aardige toevoeging. Je kunt wat vooruitkijken, dus wat beter bepalen wat je wanneer doet. Je bent iets minder afhankelijk van geluk.

De volgende module geeft je toegang tot water tegels met vier cacaobonen er op afgebeeld. Als jouw mannetje aan deze tegel grenzen kun je hierdoor niet een stap op het waterspoor zetten en vier cacao krijgen, nee, je zet juist een stap terug op het waterspoor om vier cacao te krijgen.

Dit is ook wel leuk. Het geeft je namelijk meteen erg veel cacao. Ook als je er maar 1 mannetje aan toewijst. Je moet dan wel al minstens een stap hebben gezet op het waterspoor en uiteindelijk kun je ook maar een beperkt aantal cacaobonen op je spelersbord kwijt.

Dan vraag je natuurlijk af waar die chocolatl blijft?

Die kun je toevoegen met module drie. Deze module geeft je, via nieuwe oerwoudtegels, de optie om cacao om te zetten in chocola en deze repen weer om te zetten, op weer andere markttegels, in drie of zeven munten. Chocolade kan jou dus erg veel geld opleveren, maar het voegt wel een extra omzettingsstap toe aan het hele proces. Is het dat waard? Wellicht, maar heb jij de management skills om deze choco-industrie op poten te zetten en te houden?

Ik vond deze module wel leuk. Het geeft je weer een andere manier om punten te pakken en hopelijk de overwinning mee naar huis te slepen.

De laatste module uit de Chocolatl uitbreiding is mijn minst favoriete module. Hierin krijg je de mogelijkheid om hutten te bemachtigen die je speciale eigenschappen geven. Je krijgt bijvoorbeeld punten voor elke cacao die je aan het einde van het spel nog over hebt. Een andere hut geeft je de eigenschap dat je vanaf nu net mag doen of de kant van jouw tegels met drie mannetje nu vier mannetjes bevat. Weer een andere hut geeft je gewoon zes extra punten aan het einde van het spel.

Elke hut heft een prijs en je kun er, aan het einde van jouw beurt, eentje kopen.

Ik vind het wel erg leuk dat er special eigenschappen aan het spel zijn toegevoegd. Je kunt hutten aanschaffen, omdat je er veel punten mee scoort. Je kunt ook een hut kopen, omdat het een andere speler veel punten ontzegt. Een beetje pesten kan geen kwaad.

Het is wel zo dat de hutten hun waarde niet verliezen. Ze zijn aan het einde van het altijd evenveel punten waard als wat je er voor betaald hebt. Er is dus geen risico, maar wel een beloning. De is geen enkele reden waarom je geen hut zo kopen als je daar de mogelijk toe hebt.

Ik had het leuker gevonden als deze hutten iets minder duur waren, maar dat ze dan geen puntenwaard van zichzelf hebben aan het einde van het spel. Dan zou ik moeten nadenken over de prijs die ik er voor moet betalen, de extra inkomsten die het me zou kunnen opleveren en een afweging kunnen maken of dat het mij allemaal waard is.

Vooraf dacht ik dat ik de hut module het leukste zou vinden, maar ik denk dat de chocola module mij het meeste plezier heeft gebracht.

Als je het basisspel leuk vindt, dat is waarschijnlijk altijd een voorwaarde voor het aanschaffen van een uitbreiding, voegt Chocolatl voor een eurootje of vijftien een paar geinige modules toe die het spel iets leuker maken voor de veelspeler. Meer variatie, iets minder geluk.

Het blijft nog een familiespel, maar doordat je vooruit kunt kijken en je voor een succesvolle chocolahandel wat meer omzettingen moet doen vraagt Chocolatl iets meer.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security