Afbeelding_Rowdyvanlieshout_Wonder_Woods_2

Wonder Woods

Wonder Woods, van spellenmaker Eli Thomas Wolf en Geronimo Games, neemt je het bos in, op zoek naar paddenstoelen. Cantharellen, morieljes, boleten en parasolzwammen; wie neemt de meest waardevolle paddenstoelen mee naar huis?

Wonder Woods is een heerlijk familiespel. Het is eenvoudig. Elke paddenstoelensoort heeft een stapeltje kaarten met waarde 1, 3, 5 en 7. De stapel wordt per soort geschud en een van de kaarten komt verdekt bij de paddenstoelensoort te liggen. Dat is de waarde van die paddenstoelensoort. De rest van de kaarten wordt verdeelt over de spelers. Elke speler weet dus een klein beetje hoe de vork in de steel zit, welke waarde de paddenstoelen in ieder geval niet hebben.

In je beurt mag je een van je mandjes bij een van de paddenstoelen neerleggen om die in jouw voorraad te nemen. De eerste die dat doet heeft maar een mandje nodig. De tweede die diezelfde paddenstoel wil hebben moet er al twee mandjes voor neerleggen. Als iedereen zijn mandjes heeft neergelegd of niemand meer mandjes kan neerleggen is de ronde ten einde. Dan wordt er gekeken welke speler per paddenstoelsoort de meeste mandjes heeft ingezet. Deze speler krijgt een bonus paddenstoel van die soort.

Gedurende een ronde verzamel je dus verschillende paddenstoelen. Je hebt zelf wat informatie en je probeert af te leiden uit de acties van je medespelers welke wel eens veel waard zouden kunnen zijn.

Aan het eind van elke ronde kunnen de spelers er voor kiezen om wat informatie prijs te geven, door een kaart uit hun hand open te spelen. De andere spelers weten hierdoor ietsje beter hoe de punten verdeeld zijn. Als beloning krijgt de speler die dat doet een extra mandje om in te zetten in de volgende rondes.

De tijdens de ronde ingezette mandjes gaan weer naar de eigenaars terug en een nieuwe ronde begint.

Aan het einde van het spel, als twee paddenstoelensoorten op zijn, worden de verdekte kaarten bij de paddenstoelen open gedraaid. Iedereen weet dan de waarde per paddenstoelensoort en kunnen de punten per verzamelede cantharel, morielje, boleet en parasolzwam geteld worden.  

Wonder Woods is dus een deductie spel. Je moet zien te achterhalen welke paddenstoel veel punten waard is, en welke je beter maar links kan laten liggen. Al zou het zomaar kunnen zijn dat onder elke paddenstoelensoort een kaart met waarde 1 en 3 ligt en je tevergeefs op zoekt bent geweest naar die overheerlijke paddenstoel met waarde 7.  Het gaat er dus om de informatie die krijgt goed te beoordelen en misschien de andere spelers een beetje te misleiden met de informatie die je zelf geeft.

Daarnaast is het een kwestie van zoveel mogelijk doen met jouw mandjes. Paddenstoelen plukken, meerderheden binnenharken en waardevolle paddenstoelenplukplekken afsluiten voor je tegenstanders.

Al met al vind ik dat Wonder Woods erg veel doet met weinig. Weinig regels, weinig poespas, maar een wel een volle spelervaring.

In bovenstaande schaal is 1 ster ‘helemaal niet leuk ‘, 4 sterren ‘neutraal’ en 7 sterren ‘extreem leuk’.

Deze spelbespreking is geschreven na het spelen van 8 potjes van het besproken spel.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security