Afbeelding_Rowdyvanlieshout_Witte_Kasteel_2

Het Witte Kasteel van Himeji

In Het Witte Kasteel van Himeji, een spel van Isra C., Shei S. en 999 Games, kruip je in de huid van een van de clans die invloed wil krijgen binnen het hof van de Daimio. Dit doe je door het slim jouw tuinmannen, krijgers en hovelingen aan het werk te zetten.

Het spel duurt drie rondes en in elke ronde heb je drie beurten. Drie keer mag je een dobbelsteen gebruiken om een actie uit voeren. Dat klinkt weinig. Het klopt dat elk beurt in Het Witte Kasteel echt telt, maar gelukkig kun je, als je de dobbelsteen slim inzet, een kettingreactie van acties in gang zetten.

Je verzamelt in het spel grondstoffen en geld om daarmee je persoonlijke speelbord leeg te spelen. Jouw eigen tuinmannen, krijgers en hovelingen willen maar al te graag in en rond het kasteel werken. Tuinmannen kun je in de tuinen laten werken voor bonusacties en punten. Krijgers hebben training nodig om het kasteel te verdedigen en daarvoor krijg je extra acties en punten aan het einde van het spel. Hovelingen kunnen voor de Daimio in het kasteel werken. Hoe hoger de rang, hoe meer punten de hoveling voor je verdient aan het einde van het spel. Daarvoor krijg je ook een actiekaart. Deze kaart verandert de persoonlijke actie op jouw spelersbord, en speelt daarmee ook de kaart vrij die daar al lag. Deze kaart wordt nu omgedraaid en verbetert jouw lantaarnactie.

Dat is nu precies een leuk element in Het Witte Kasteel. Je gebruikt dobbelstenen om acties uit te voeren. Er staan bruggen op het bord met op elke brug dobbelstenen van een kleur, gesorteerd naar waarde. De kleur bepaald welke actie je kunt uitvoeren. Als het een hogere dobbelsteen is dan er al ligt, voorgeprint of van de spelers, dan krijg je het verschil in geld toe. Is de dobbelsteen lager, dan moet je het verschil betalen. Wel is het zo dat als je de dobbelsteen kiest die op de meest linkse plek van de brug ligt, de laagste dobbelsteenwaarde in een kleur, dan krijg een bonus. Je mag dan al je lantaarnacties uitvoeren. Heb je veel lantaarnacties, dan kan het dus wel degelijk de moeite waard zijn om een lagere, en misschien minder goede dobbelsteen te kiezen.  

Het Witte Kasteel is duidelijk een expertspel. De regels zijn misschien niet eens zo heel lastig te doorgronden, maar het spel draait om het slim kiezen van dobbelstenen en bijbehorende actie(s) om daarmee zoveel mogelijk uit je beurt te halen. Dat vereist flink wat nadenkwerk. Bij een goed geplande beurt zul je zien dat je met een dobbelsteen soms meerdere arbeiders kunt plaatsen. Bijvoorbeeld, met het plaatsen van een dobbelsteen mag je jouw lantaarnacties activeren, en een tuinman plaatsen, die geeft je weer de mogelijkheid om een krijger te trainen die er weer voor zorgt dat je een hoveling het kasteel in mag sturen of door het kasteel mag verplaatsen.

Het gaat er dus om dat je goed vooruit kijkt. Je voorbereidende beurten en beurten waarin je de vruchten van je arbeid plukt. Al moet je ook flexibel zijn, want de acties die je kunt doen bij een dobbelsteenveld zullen, doordat spelers met hun hovelingen kaarten wegnemen, steeds weer veranderen. Soms is een bepaalde grondstof misschien schaars. Een andere keer zul je snel bij een bepaalde dobbelsteenplek moeten zijn, omdat daar een van de weinige plekken te vinden waarmee je tuinmannen kunt inzetten. Lekker puzzelen dus.

Efficiëntie, daar draait het om. Veel doen met weinig. Je kunt elkaar genoeg in de weg zitten met het plaatsen van dobbelstenen, of het wegnemen van kaarten en daarmee wellicht gewenste actieplekken, maar je hebt toch elke beurt wel wat leuks te doen.

Het Witte Kasteel van Himeji is een erg sterke expert titel in een kleine doos en met, voor die categorie, prettig korte speeltijd en op het moment van schrijven ook zeer schappelijk prijsje.

In bovenstaande schaal is 1 ster ‘helemaal niet leuk ‘, 4 sterren ‘neutraal’ en 7 sterren ‘extreem leuk’.

Deze spelbespreking is geschreven na het spelen van 7 potjes van het besproken spel.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security