Genomineerden Nederlandse Spellenprijs 2023

Genomineerden Nederlandse Spellenprijs 2023

Vandaag, woensdag 6 september, zijn de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2023 bekendgemaakt. De prijs wordt sinds 2020 in drie categorieën uitgereikt: Familiespellen, Kennerspellen en Expertspellen.

Familieprijs nominaties

De drie genomineerde spellen voor de Nederlandse Spellenprijs 2023 in de Familie categorie zijn Splendor Duel, Wonder Woods en De Betoverde Torens. 

Splendor Duel is een ontwerp van Marc André en Bruno Cathala en wordt uitgegeven door Space Cowboys. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 2 spelers vanaf 10 jaar en een speelduur heeft van 30 minuten.

De jury zegt over dit spel:

Zoek tussen alle edelstenen de meest geschikte uit om straks aan interessante juwelen te komen. Ga je voor goud, zodat je meteen een claim kunt leggen op die essentiële juweelpracht? Of zoek je juist parels, omdat die wel heel schaars zijn? Maar vind je een hele goede set, dan krijgt jouw concurrent wel een privilege!

Ruil je edelstenen in voor juwelen? Daarmee speel je je meer in de kijker om hofleverancier te worden. In eerste instantie zul je vooral makkelijker aan nieuwe juwelen kunnen komen. Maar je kunt ook voordelen krijgen, zoals nog een keer edelstenen uitzoeken. Zo krijgen je handelingen steeds meer impact en kom je razendsnel in het vizier van de vorsten.

Splendor Duel is met recht een duel. Twee meesters gaan voor slechts één titel. Daarom zul je niet alleen je eigen mogelijkheden willen benutten, maar ook soms juist wat zaken voor je concurrent willen blokkeren. Winnaar kun je echter op diverse manieren worden. Houd die verschillende paden dus maar goed in de gaten en neem steeds grotere passen om je inspanningen te bekronen!

Wonder Woods is een ontwerp van Eli Thomas Wolf en wordt uitgegeven door blue orange. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar en een speelduur heeft van 15 minuten.

De jury zegt over dit spel:

Ga naar het bos met heel beperkte informatie en probeer daar de waardevolste paddenstoelen te plukken! De eerste van een soort ligt voor het oprapen, maar elke volgende kost een mandje meer. Let tijdens het plukken goed op wat de rest doet, want iedereen heeft een plukje informatie. Trouwens: als jij de meeste mandjes bij een soort gebruikt, krijg je wel mooi een extra paddenstoel.

Door wat informatie te delen, mag je een mandje meer gebruiken. Maar misschien help je jezelf hier toch minder mee vooruit. Houd goed in de gaten wat je zeker weet en wat slechts vermoedens zijn, zodat je niet het bos in wordt gestuurd.

Wonder Woods is een snel spel, waarin je probeert je concurrenten te begrijpen en zelf juist onbegrepen wilt blijven. Wat zegt het precies als iedereen gaat voor zwammen? Mondjesmaat valt er wel meer af te leiden, maar is dat genoeg om de verschillende soorten paddenstoelen op waarde te schatten?

De Betoverde Torens is een ontwerp van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling en wordt uitgegeven door HOT Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar en een speelduur heeft van 30 minuten.

De jury zegt over dit spel:

Het prachtige parcours is bezaaid met torens. En als tovenaars ben je in staat om die torens te verplaatsen. Zo kan zo’n vliegende toren je mooi een lift geven, maar je kunt ook gevangen genomen worden in een torenkamer. Balletje-balletje met tovenaars. Onthoud dan maar eens waar jouw tovenaars zich bevinden!

Door tovenaars te vangen, krijg je extra krachten. Daarmee kun je enkele keren heel speciale spreuken uitvoeren. Om het nog leuker te maken, zijn die elk spel anders. Zo ontdek je steeds weer nieuwe wegen naar de Raventoren.

De Betoverde Torens is een racespel met plaagmogelijkheden, waarbij je geheugen aardig op de proef wordt gesteld. Het overzichtelijke spelverloop biedt ruimte voor planning, zodat er een mooie mix ontstaat van geluk en tactiek. Het materiaal spreekt tot de verbeelding en nodigt uit om mee te gaan spelen. En als dan uit de geopende torenkamer alleen maar tovenaars van je medespelers blijken te komen en geen enkele van jou, dan is hilariteit gegarandeerd!

Kennersprijs nominaties

De drie genomineerde spellen voor de Nederlandse Spellenprijs 2023 in de Kenners categorie zijn Heat. Flamecraft en Wolven.

Heat is een ontwerp van Asger Harding Granerud en Daniel Skjold Pedersen en wordt uitgegeven door Days of Wonder. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 1 tot 6 spelers vanaf 10 jaar en een speelduur heeft van 60 minuten.

De jury zegt over dit spel:

Zoals het een goed autoracespel betaamt, heb je maar één doel: als eerste over de finish komen. Houd goed het overzicht over het circuit, zodat je hard gaat op de rechte stukken, en op tijd teruggeschakeld bent om niet uit de bocht te vliegen. Soms kun je gebruik maken van slipstream, maar om te winnen moet je vooraan komen en dus risico’s nemen.

Gelukkig kun je op cruciale momenten net wat meer uit je auto persen, om in de bocht te blijven of extra hard te gaan op het rechte stuk. Daardoor raakt je motorblok wel verhit. Lukt het je om je auto tijdens de race weer af laten koelen, of valt je auto in het zicht van de finish stil?

Heat is een prachtig autoracespel, waar je niet snel op uitgekeken zult raken. Op de juiste momenten ervoor kiezen om net een tandje bij te zetten, levert een spannende strijd op. Het basisspel biedt al genoeg uitdaging met vier verschillende circuits, en de expertmodules maken de races nog vollediger, met getunede racewagens, weerinvloeden en een volle renstal. Ga maar weer plankgas!

Flamecraft is een ontwerp van Manny Vega en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 1 tot 5 spelers vanaf 10 jaar en een speelduur heeft van 60 minuten.

De jury zegt over dit spel:

In de winkelstraat is veel behoefte aan drakenvuur, bijvoorbeeld voor de oven van Bakker Bram of bij de gril van Danny’s Drakehouse. Jij zorgt ervoor dat de winkels kunnen blijven draaien, door een nieuwe draak bij een winkel aan te laten monsteren. Hiervoor word je rijkelijk beloond. Daarmee kun je ook betoveringen regelen voor een winkel, waardoor de beloningen nog aantrekkelijker worden.

Spoedig breidt de winkelstraat uit, met exotischere waar. Winkel in, winkel uit, stijgt je reputatie naar grote hoogten. Maar voorkom dat je concurrenten nog populairder worden dan jij dankzij het nieuwe personeel en de betoveringen!

Flamecraft is een vriendelijk spel, waarbij jouw acties voordelen opleveren, maar in de toekomst ook je medespelers helpen. Gelukkig verbeteren zij ook winkels, waar jij van kunt profiteren, zeker omdat iedereen steeds naar een andere winkel moet verplaatsen. Dankzij de enorme stapel winkels, draken en betoveringen komen er steeds andere combinaties in het spel en de metgezellen geven iedere speler een ander eigenschap mee.

Wolven is een ontwerp van Ashwin Kamath en Clarence Simpson en wordt uitgegeven door 999 Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 2 tot 5 spelers vanaf 14 jaar en een speelduur heeft van 75 minuten.

De jury zegt over dit spel:

Je begint met twee kleine roedels, van elk één alfawolf en één roedelwolf. Daarmee ga je op pad. Kun je met je alfawolf bij een solitaire wolf komen, zodat je die met gehuil over kunt halen om zich aan te sluiten bij jouw roedel? In de verte houden prooidieren zich stil. Lukt het je om die te vangen? Daarvoor moet je ze wel omsingelen, zodat je roedel tijdelijk los van elkaar opereert en zo zelf ten prooi kan vallen aan het valse gehuil van een andere alfawolf. Dat huilen brengt het einde ook nog dichterbij.

Door schuilplaatsen te bouwen, versterk je jezelf, want je verbetert meteen een eigenschap. Je kiest zelf welke, en zo specialiseer je in de richting die je wilt. Je moet wel plannen om een krachtige actie in een landschap uit te mogen voeren. En dat heeft weer invloed op waar je volgende acties uit te voeren zijn. Een wolf blijft niet stilzitten!

Wolven is een bijzonder strategisch spel met een sterk thema. Acties voorbereiden, jezelf ontwikkelen, dreigen of echt van je af bijten, jij bepaalt volledig wat je wanneer en waar gaat doen. Er komt geen geluk aan te pas. Zelfs het speleinde wordt door acties getriggerd. In dit hoogst interactieve spel moet je de juiste balans vinden tussen opportunistische snelheid en het beschermen van je wolven, want voor je het weet domineert een andere alfawolf!

Expertsprijs nominaties

De drie genomineerde spellen voor de Nederlandse Spellenprijs 2023 in de Expert categorie zijn Bitoku, Marrakesh en Sleeping Gods.

Bitoku is een ontwerp van Germán P. Millán en wordt uitgegeven door Keep Exploring Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar en een speelduur heeft van 120 minuten.

De jury zegt over dit spel:

Het kleurrijke bord herbergt vele plekken waar diertjes en geesten staan te popelen om je te ondersteunen. Aan jou om op het juiste moment die hulp in te roepen. Daarnaast kun je in het woud op diverse plekken huisjes bouwen en zo extra mogelijkheden creëren. Aan de overkant van de rivier lonken Yōkai en Bitoku en verderop kunnen je pelgrims op weg gaan op het pad naar wijsheid.

Biedt het woud te weinig mogelijkheden? Gelukkig heb je nog je eigen plek om je sterker te maken en kun je je eigen pad effenen en aflopen. Zo kies jij steeds weer wanneer je welke stappen zet in de race om de nieuwe Grote Geest van het Woud te worden.

Bitoku is een expertspel met vele mogelijkheden, die allemaal op een eigen manier bijdragen om vooruit te komen. Je keuzes doen er echt toe. Houd ruimte voor aanpassingen en sla op tijd toe als zich mooie kansen aandienen. Blokkeer jij de oversteek voor de rest, zodat jij die Yōkai krijgt? Elke keer zul je weer andere wegen bewandelen en zo nieuwe strategieën ontdekken. Met het uitgebreide spelmateriaal is de uitgangspositie altijd anders, waardoor geen spel hetzelfde is!

Marrakesh is een ontwerp van Stefan Feld en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 2 tot 4 spelers vanaf 14 jaar en een speelduur heeft van 120 minuten.

De jury zegt over dit spel:

De minaret van de Koutoubia-moskee torent boven de stad uit. Deze toren speelt een zeer belangrijke rol. Jij kiest namelijk welke wijken van de stad je wilt versterken, maar steeds blijven er weer wat van die plannen in de toren achter. Al steken die later vermoedelijk toch wel weer de kop op.

Gelukkig kun je altijd uitwijken naar plannen van je concurrenten. Soms versterken die zelfs je eigen plannen! Of het nu in de moskee of het paleis is, bij het ontcijferen van perkamentrollen of de bouw van stadsmuren, zelfs door het aantrekken van artiesten op het centrale plein win je steeds meer aan invloed. En regelmatig levert die invloed weer een voordeel op in een andere wijk. Zo wordt het voor je assistenten steeds makkelijker om grootse daden te verrichten.

Marrakesh lonkt met vele bonussen. Om die in ontvangst te nemen, moet je investeren. Helaas worden je belangrijkste stadsdeelplannen soms door de toren geblokkeerd, maar gelukkig liggen ze op onverwachte momenten ook voor het oprapen. Met elke actie zie je de stad en je mogelijkheden groeien. Om het nog afwisselender te maken, kun je alternatieve bonussen gebruiken en zelfs woestijnsteden ontdekken.

Sleeping Gods is een ontwerp van Ryan Laukat en wordt uitgegeven door Keep Exploring Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 1 tot 4 spelers vanaf 13 jaar en een speelduur heeft van 90 minuten.

De jury zegt over dit spel:

In een extreem uitgebreide wereld ga je veel, heel veel kleine avonturen beleven, op land en op zee. Hoe jullie je steven ook wenden, overal wachten verrassingen om ontdekt te worden. En die zul je gezamenlijk het hoofd moeten bieden, want alleen door samen te werken kun je de weg naar huis vinden. En zo vaar je door het grote avontuur heen.

De prachtige illustraties en meeslepende verhalen zuigen je het spel in. Vijanden verslaan is een bijzondere puzzel, waarbij je elkaar ook goed moet ondersteunen. Gelukkig sluiten onderweg vele kleurrijke figuren zich bij jullie crew aan, vind je heel wat handige items en verbeteren jullie ook nog eens je vaardigheden, zodat je steeds gevaarlijke avonturen kunt beleven. Avontuur na avontuur vergroot je beetje bij beetje je kennis en kom je steeds meer de route terug op het spoor!

Sleeping Gods is een immens avonturenspel. Het speelt zich af in een sfeervolle wereld die bol staat van de mysteries. Dit spel prikkelt je fantasie en je nieuwsgierigheid. Wat zal de toekomst jullie nu weer brengen? Hoe kunnen jullie de volgende uitdaging tot een goed einde brengen? Zolang je de weg naar huis nog niet hebt gevonden, dompel je je graag weer onder in deze unieke beleving.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security