Afbeelding_Rowdyvanlieshout_CircleTheWagons

Circle the Wagons

Draaf rondjes en bouw een stad in het Wilde Westen in dit tweespeler-kaartspel met 18 kaarten van Steven Aramini, Danny Devine, Paul Kluka en Quined Games. 

Circle the Wagons is een klein spel. Het doosje neemt nauwelijks ruimte in.

Elke kaart, er zitten achttien kaarten in het spel, is tweezijdig. Op de ene kant staan punten-scoor-condities. Aan de andere kant is de kaart in vier vlakken verdeeld, met op elk deel een illustratie van een gebied, bijvoorbeeld gras, water en bergen, en daaroverheen een afbeelding van bijvoorbeeld een pistool, een koe, of een wagen. In elk spel draai je drie kaarten open naar de scorekant en de rest wordt in een cirkel in het midden van de tafel gelegd om kaarten uit te trekken.

De combinatie van van scorekaarten is elk spel wel anders. Voor zo weinig kaarten heeft Circle the Wagons dus best een hoge herspeelbaarheid.

De regels zijn eenvoudig. Je bent zo aan het spelen. Het spel duurt ook maar een kwartiertje. Je draft kaarten vanuit een cirkel. Je kan de startkaart pakken en in jouw tableau plaatsen. Je kan ook een kaart verder in de cirkel pakken, maar elke kaart die je overslaat gaat naar je tegenstander.

Dit werkt erg leuk. Vaak moet je, als je een kaart pakt die verder in de cirkel ligt, echt wel zeker weten dat het jou meer punten op gaat leveren dan je tegenstander. Je doet die tegenstander gewoon een extra kaart cadeau. Dat zou hen zomaar extra punten kunnen opleveren.

Met bepaalde punten-scoor-opties kan het soms juist handig zijn om een kaart over te slaan, omdat je dan jouw tegenstander iets negatiefs cadeau doet.

Het spel is een fijne puzzel. Je legt de kaarten die in vier vakjes zijn verdeeld dus zo neer dat je zo groot mogelijke gebieden krijgt, of dat je zo goed mogelijk aan de scorecondities voldoet.

Je krijgt punten per vakje in jouw grootste gebied per gebiedssoort. Is je grootste watergebied drie watervakjes groot, dan krijg je dus drie punten. Je krijgt daarnaast ook punten voor de scorekaarten. Waar ga je voor? Soms heb je conflicterende scorecondities. Wat doet je tegenstander? Wat pakt die? Hoe legt die het neer? Hoe leg jij het neer?

Circle the Wagons is lekker compact, het bevat maar achttien kaarten, maar die kaarten zorgen toch voor een leuke en volle spelervaring.

In bovenstaande schaal is 1 ster ‘helemaal niet leuk ‘, 4 sterren ‘neutraal’ en 7 sterren ‘extreem leuk’.

Deze spelbespreking is geschreven na het spelen van 7 potjes van het besproken spel.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security