Lees hier de recensie van Carcassonne. Een klassieker van Klaus-Jürgen Wrede en 999 Games.
Bordspel Info
- Klaus-Jürgen Wrede
- 999 Games
- 2 - 5
- 45 minuten
Spelbespreking
Je hebt vroeger vast wel eens riddertje gespeeld? Jep, ik ook. Een rover die elke nietsvermoedende voorbijgangers al zijn goud ontnam? Ok, waarom niet. Ah, die tijd dat je jezelf verkleedde als vrome monnik, die een was met de heer. Ah. Wat? Nou een boer dan, van zonsopgang tot zonsondergang zwoegend op zijn land?
Als je die goede ouwe tijd terug wil halen, is er een top spel die uit de kast kan trekken. Carcassonne; een spel waar je een tegels op tafel legt met daarop delen van een stad, grasland, wegen en kloosters afgebeeld. Samen met je tegenstanders ontwikkel je zo de stad Carcassonne en het landschap eromheen.
Elke speler heeft acht meeples (poppetjes) en kan per beurt een van zijn meeples gebruiken om op het stadsdeel, de weg, het grasland of het klooster te zetten die hij of zij net heeft neergelegd.
De stad en de weg geven je punten, hoe groter de stad of hoe langer de weg hoe meer punten. Als je jouw meeples als boer gebruikt op het land krijgt hij meer punten naargelang er meer steden zijn waar aan hij zijn goederen kan verkopen. Dit betekend dat hij per complete stad die aan zijn land grenst, punten krijgt. De monnik in zijn klooster krijgt punten voor elk aangrenzend stuk land.
Iedereen legt zijn tegel aan een tegel die al op tafel ligt en als alle tegels op zijn is het spel afgelopen en diegene met de meeste punten wint.
Review
Dit spel heeft maar weinig regels, maar er zijn toch nog een aantal keuzes te maken in je beurt. Het duurt relatief kort en er zit weinig tijd tussen de beurten. Ook speelt het spel net zo prettig met 2 als met 5 spelers. Een ander pluspunt is, dat je naarmate er steeds meer tegels op tafel komen te liggen, het spel er steeds mooier uit gaat zien. Je hebt echt het gevoel de je iets aan het opbouwen bent.
Carcassonne is wel echt een beginnerspel, alhoewel je er, als wat meer ervaren speler, ook nog steeds veel plezier aan kan beleven. Zeker met de onderstaande uitbreidingen.
Om je nog meer mogelijkheden te bieden, zijn er veel uitbreidingen uitgebracht. Twee daarvan zijn, als je het basisspel erg leuk vind, essentieel. Deze uitbreidingen geven je ten eerste meer tegels, maar maken het spel ook iets tactischer en daardoor wat interessanter als je het vaker speelt.
De eerste is Carcassonne: de Uitbreiding. Hierin kun je stad aantrekkelijker maken dor er een kathedraal in te bouwen en zo meer punten voor verkrijgen. Dronken mensen zijn makkelijker te beroven, dus bouw een herberg naast je weg en de struikrover op die weg levert je meer punten op. In de doos zit ook een rivier, een reuze meeple voor weer wat meer punten en een extra kleur meeple, zodat je het spel met zijn zessen kan spelen.
De tweede uitbreiding: Kooplieden en Bouwmeesters geeft je de mogelijkheid om in je beurt een extra tegel te pakken als je de eerste tegel aan een stad hebt gelegd waar jouw bouwmeester in stond. In de doos zit voor elke speler een varken, waardoor jouw boer zich ook op de veeteelt kan storten. Ook krijg je, als je een stad afbouwt, fiches met een afbeelding van de handelswaar die in die stad verhandeld worden. Dat is laken, graan of wijn. Het maakt in dit geval niet uit of het je eigen stad is die je afmaakt, of de stad van iemand anders. Diegene met het meeste fiches van een soort krijgt aan het eind van het spel extra punten.
Andere, of meer, uitbreidingen voegen onnodig veel regels toe aan een spel dat uitblinkt in zijn simpelheid. Maar met deze twee uitbreidingen erbij, maakt het spel makkelijk genoeg om het, nog steeds, met je broertje of oma te kunnen spelen en interessant genoeg als je het wat vaker spellen speelt.