Troyes Dice Bordspel Review
Lees hier een recensie van Troyes Dice, een roll-and-write van Sébastien Dujardin, Xavier Georges, Alain Orban en Pearl Games.
Bordspel Info
- Sébastien Dujardin, Xavier Georges, Alain Orban
- Alexandre Roche
- Pearl Games
- 1 - 100
- 20 minuten
- 12+
Wat is leuk aan het spel?
- Troyes Dice is een Roll-and-Write spel. Dobbelstenen rollen en wat intekenen op je eigen velletje papier. Dit houdt vaak in dat het spel redelijk eenvoudige regels heeft en snel speelt. Zo ook hier.
- Een leuk element is het manipuleren van de dobbelstenen. Voor jezelf. Wat jij met de dobbelsteen van jouw keuze doet heeft geen invloed op de andere spelers. De doorzichtige dobbelstenen in het spel worden op gekleurde schijfjes gelegd en nemen de kleur aan van de schijf. Een dobbelsteen op een rode schijf is dus een rode dobbelsteen. Je kunt duurdere of goedkopere dobbelstenen nemen uit het aanbod. De waarde van jou gekozen dobbelsteen verhogen of verlagen. Of de kleur veranderen. Natuurlijk is dat allemaal niet gratis. Je zult daarvoor invloed, kennis of keiharde centen moeten inleveren.
- Die grondstoffen, zoals ik ze maar noem, krijg je voornamelijk door het gebruiken van de dobbelsteen die je kiest. Ligt een gele vijf op een gele schijf, dan kun je er vijf munten voor krijgen. Is de schijf rood, dan kun je er vijf invloed voor krijgen. Allemaal mooi, maar je moet ook gebouwen bouwen. Elke waarde hoort bij een bepaalde kolom en een gele vijf kun je bijvoorbeeld ook inzetten voor het bouwen van een stadhuis. Hierdoor zet je twee gele arbeiders aan het werk. Elke arbeider is een punt waard. Je kunt diezelfde gele vijf ook inzetten om een grote zaal te bouwen. Hiermee krijg je een aantal grondstoffen per dobbelsteen van een bepaalde kleur in het aanbod. Zo heeft elke kleur zijn eigen werk gebouwen, om arbeiders in die kleur te verkrijgen, en prestige gebouwen. Gele prestige gebouwen geven je dus grondstoffen. Witte prestige gebouwen, kathedralen, geven je eindespel-scorecondities. Rode prestige gebouwen, forten, beschermen je tegen aanvallen.
- Aanvallen van de zwarte dobbelsteen! Het spel bestaat uit acht rondes, en elke ronde uit een dag- en een nachtfase. In elke fase worden de dobbelstenen opnieuw gerold. Je kunt dus zestien keer een dobbelsteen uitkiezen. Die zwarte dobbelsteen vernietigd als het ware een plek in het aanbod en vanaf ronde drie ook een plek op jouw spelersblaadje. De dobbelstenen worden altijd van laag naar hoog gesorteerd in het aanbod. De laagste dobbelsteen kost niets om te nemen, de hoogste twee munten. Stel er wordt 2, 3, 6 en een zwarte 2 gerold. Dan komt de zwarte dobbelsteen, die is bij een gelijke stand lager, op het gratis vakje in het aanbod te liggen. Dat is misschien een wit schijfje. Dan wordt bij elke speler het witte vakje in de kolom met het getal twee vernietigd. Die kan niet meer worden ingevuld. Behalve las je eerder een rood fort hebt gebouwd in kolom 2. Dan sla je de aanval af.
- De zwarte dobbelsteen zorgt er ook voor dat de kleur van de plaza, zoals het schijfje wordt genoemd waar de dobbelsteen op wordt gelegd, veranderd. Het beïnvloedt dus de beschikbaarheid van bepaalde kleuren dobbelstenen. Zo kun je elke dag en nacht telkens inschatten welke dobbelstenen de volgende fase worden gerold en hoeveel het dan kost om die te nemen. Ligt er een geel vakje aan het begin van de nacht, dan weet je dus dat dat waarschijnlijk een lage waarde wordt. Ligt er een wit schijfje aan het einde van het aanbod in diezelfde nachtfase, dan weet je dat de kans aanwezig is dat de dobbelsteen die daar op komt te liggen een hoge waarde heeft. Je weet ook dat je daar 2 munten voor moet betalen. Wellicht moet je, als je die witte dobbelsteen perse wil hebben, daar al rekening mee houden in de dagfase ervoor.
- Zoals je ziet heb je, zeker als je bedenkt dat je de dobbelsteen die je kiest ook nog eens kunt verhogen of van kleur doen veranderen, veel keuzes te maken. Ga je voor veel arbeiders? Of ga je voor eindespel-condities? Misschien een perfecte mix. Elke dobbelsteen kun je maar een keer inzetten. Bij de kathedralen is timing ook nog eens heel belangrijk. Met de bouw van de eerste kathedraal krijg je bijvoorbeeld maar 1 punt per x-gebouw. Bij de vijfde al 3 punten per x-gebouw. Ook krijg je soms een bonus als je twee naast elkaar gelegen gebouwen bouwt, of als 3 of 6 arbeiders van elke kleur hebt bemachtigd. Wanneer ga je forten bouwen? Ga je wel forten bouwen? En hoe zorg je er dan voor dat als je die veel hebt gebouwd je 3 punten krijgt per fort en niet 1. Troyes Dice is een puzzel. Iedereen heeft dezelfde dobbelstenen tot zijn of haar beschikking. Hoe zet je die het beste in?
- Er zit ook een mini-uitbreiding in het spel. Deze voegt tegels toe die worden toegewezen aan drie verschillende schijfjes. Als je een dobbelsteen kiest van een van die schijfje geeft de tegel je in eerste instantie iets positiefs, je mag bijvoorbeeld de kleur van die dobbelsteen wijzigen, maar als eenmaal de zwarte dobbelsteen die schijf heeft aangevallen wordt de tegel omgedraaid en krijg je elke keer iets negatiefs voor je kiezen. Nog meer zaken om rekening mee te houden.
Wat is minder aan het spel?
- Het voegt (speltechnisch) helemaal niets toe als je dit spel met meer dan 1 speler speelt. Het Troyes Dice bevat geen interactie met andere spelers.
- Dit spel is, qua keuzes die je hebt, een van de meest diepgaande roll-and-write die ik heb gespeeld. Dit is helemaal geen minpunt, maar omdat het grootste deel van de roll-and-write spellen nog steeds makkelijke en snelle spellen zijn is het wel de moeite waard om te vermelden dat dit misschien het eerste spel is om te kopen als je fan bent van Catan het dobbelspel of Qwixx.
Conclusie?
7/10