Parijs - De Lichtstad Bordspel Review
Een recensie van het tegellegspel Parijs – De Lichtstad van 999 Games en Jose Antonio Abascal Acebo.
Bordspel Info
- Jose Antonio Abascal Acebo
- Oriol Hernández
- 999 Games
- 2
- 30 minuten
- 8+
Wat is leuk aan het spel?
- Leuke, gezellige illustraties. Het spel ziet er mooi uit. Je gebruikt zelfs de doos als speelbord!
- In het eerste deel van Parijs hink je op twee gedachten. Je wil ten eerste tetris-achtige tegels pakken, de gebouwen, en ten tweede wil je vierkante tegels plaatsen op het speelbord om daarmee de condities te creëren om zo veel mogelijk punten te scoren. De vierkante tegels bestaan uit straatstenen in een bepaalde kleur. Je mag in fase twee alleen gebouwen plaatsen op vakjes van jouw kleur of de neutrale kleur. Fase 1 is wel afgelopen als beide spelers al hun vierkante tegels geplaatst hebben, dus terwijl je eigenlijk eerst zou willen kijken welke gebouwvormen je zou kunnen plaatsen, moet je soms de gok nemen om bepaalde gebouwen te pakken waarvan je niet helemaal zeker weet of die vorm wel op het speelbord past.
- Daarnaast staan op de tegels straatlantaarns. De gebouwen die je later plaatst leveren pas punten op als deze verlicht zijn. Hoe beter belicht, hoe meer punten ze opleveren. Ook is het zo dat hoe groter het gebouw is, hoe meer punten het oplevert (mits verlicht). Je bent dus continu aan het kijken hoe je een tegel het beste neergelegd om goede plekken te creëren voor de gebouwen die je hebt gepakt en ook om zo genoeg lantaarns om je toekomstige gebouwen heen te krijgen. En dan het liefst ook nog zo min mogelijk lampen om de vakjes die je tegenstander kan gebruiker voor het plaatsen van zijn of haar gebouwen.
- In fase twee plaats je uiteindelijk, hopelijk, de gebouwen die je hebt gekozen. Dit is een leuk steekspel tussen jou en je tegenspelers. Waar jij eerst had gedacht een gebouw te plaatsen in een bepaalde vorm kan voor de ander ook een optie zijn om een gebouw van een andere vorm te plaatsen. Hij of zij kijkt immers met een heel andere bril naar het speelbord. Waar jij je concentreert op oranje en paars (de gezamenlijke kleur), kijkt de ander naar blauw en paarse vakjes. Daarom moet je dus continu op je hoede zijn en gebouwen die je zeker wil plaatsen ook snel plaatsen.
- In fase twee van Parijs kun je ook vier keer een actie uitvoeren. De acties, in de vorm van mooie ansichtkaarten om het speelbord, zijn elk spel een beetje anders. Deze acties geven je extra scoremogelijkheden, bijvoorbeeld door punten te geven voor een gebied zonder enig gebouw erin, of een manier om jouw gebouw beter te belichten, of misschien te zorgen dat je toch een gebouw kunt plaatsen op een plek waar dit eerst iet mogelijk was.
Wat is minder aan het spel?
- Je zult er in de eerste fase rekening mee moeten houden dat je veel kunt beïnvloeden, maar dat je niet alles in de hand hebt. Door het anders plaatsen van een tegel kan het speelveld er compleet anders uitzien. Dat kan misschien wat willekeurig aanvoelen.
Conclusie?
8/10