Trevor Benjamin, Brett J. Gilbert
Klemens Franz
999 Games
2
30 minuten
10+
Mandala’s worden gebruikt bij meditatie. De persoon die mediteert kan het Tibetaanse (of Hindoeïstische) kunstvoorwerp gebruiken als focuspunt, als hulp voor een betere concentratie. Concentreren zul je je in Mandala van 999 Games. In dit ogenschijnlijk eenvoudige spel zit meer dan je denkt.
Wat is leuk?
- Hoewel je misschien kunt zeggen dat Mandala eruit ziet alsof het al jaren in oma’s vensterbank aan het zonnebaden is, vind ik het ook wel weer wat hebben. Het heeft de uitstraling van een klassiek spel. Een opnieuw ontdekte schat uit de archieven van het bordspel museum.
- De regels van het spel zijn eenvoudig en je bent daardoor snel aan het spelen.
- Het is verder een spel dat in de abstracte hoek thuishoort en dat tekent zich vooral doordat het bedrieglijk eenvoudig is. Het lijkt allemaal simpel, maar het is niet zomaar gewonnen.
- Je probeert kaarten te bemachtigen. Er zijn zes kleuren. Kaarten zijn punten waard. Jij bepaald hoeveel elke kleur voor jou waard is. Hierin zit heel veel. Je bemachtigt kaarten eigenlijk door een van twee gebieden in het midden te controleren. Controleer jij dat gebied als het wordt gescoord dan heb jij eerste keuze in welke kleur jij pakt. Je pakt al de kaarten van die kleur. Heb je die kleur nog niet in voorraad, dan leg je eerst een kaart in de puntenrij, om het zo maar te noemen. Deze rij bepaalt namelijk hoeveel een kaart van die kleur waard is. De eerste kleuren die je krijgt zijn minder punten waar dan een kleur die je later in het spel voor het eerste krijgt. Ideaal zou zijn dat je het meeste kaarten hebt van de kleur die je als laatste hebt kunnen bemachtigen.
- Dat is natuurlijk niet zo makkelijk. Eigenlijk zijn er twee delen op de speelmat, bergen, waar kaarten liggen die spelers kunnen bemachtigen. Je kunt in je beurt kiezen om een kaart in een van twee bergen te leggen, of een kaart of meer kaarten aan zijn of haar zijde van de berg. Het is wel zo dat er per berg en de twee spelersgebieden daaromheen maar zes kleuren mogen liggen. Ligt groen op de berg, dan mag er geen groen meer in de spelersgebieden liggen. Dit betekent dat je hiermee slim kunt spelen. Wil je tegenstander zwart hebben, omdat die voor haar veel waard is, dan speel jij toch lekker een zwarte kaart in je spelersgebied. Uiteindelijk zijn de kaarten op de berg de kaarten die de spelers kunnen pakken, als een berg wordt gescoord (als alle kleuren aanwezig zijn op en rond en berg).
- De belangrijkste manier om nieuwe kaarten te krijgen is een kaart op de berg te spelen, dan mag je bijtrekken. Je wordt hierdoor gedwongen om het aanbod kaarten op een berg een beetje aantrekkelijker te maken. Je kan ook op een andere manier kaarten krijgen, maar dan moet je eerst afleggen. Je ruilt dan meer kaarten eigenlijk. Je weet alleen niet precies waarvoor.
- Er is, zoals hierboven geschetst, genoeg interactie. Dit is vrij belangrijk in een tweespelerspel. Je probeert elkaar continu de loef af te steken en wellicht te verleiden om kaarten te spelen op plekken waar jij wil toeslaan. Dit leidt soms zelfs tot een race. Dit kan zelfs ook een doel op zichzelf zijn. Het snel laten eindigen van het spel. Het spel kan in een paar beurten voorbij zijn. Het kan ook heel lang duren. Vroeg in het spel heb je waarschijnlijk nog goed in de gaten wat de ander in zijn of haar aflegstapel heeft liggen. Met dat in je achterhoofd kun je er voor zorgen dat het spel snel eindigt, maar dat jij met een minimaal verschil de overwinning binnen sleept.
Wat is minder?
- Minpuntjes heb ik eigenlijk niet. Mandala is gewoon een erg sterke tweespeler-titel.
Wat maakt het spel speciaal?
- Simpele regels. Originele vormgeving en productie. Snelle beurten. Een diepe spelervaring. Een fijn abstract spelletje. Een aanwinst voor de spellenkast
Conclusie
8/10