Forest Shuffle is een heerlijk kaartspel ontwikkeld door Kosch en uitgegeven door Lookout Games. In dit spel is het jouw doel om het meest indrukwekkende bos aan te leggen, vol prachtige bomen, kleurrijke planten en diverse dieren. Ontdek de schoonheid van de natuur en maak gebruik van slimme combinaties om punten te scoren in dit verslavende spel.
In Forest Shuffle duik je in de wereld van bomen, dieren en planten, waar elke kaart telt in de strijd om het mooiste ecosysteem en de meeste punten. Hoe maak je de beste keuzes om jouw bos te laten floreren?
Hoe werkt Forest Shuffle?
In de stapel kaarten die bij Forest Shuffle op tafel ligt zitten bomen, dieren, paddenstoelen en planten en al die flora en fauna levert op een bepaald manier punten op.
Elke kaart heeft een prijs, een hoeveelheid handkaarten, en als je die prijs hebt betaald en je hebt de kaart in je bos gelegd geeft die kaart je soms een bonus en heel vaak een eindespel-scoreconditie.
Een boom is waar het allemaal begint. Heb je een boom liggen dan kun je daar andere kaarten aan gaan bouwen. In de basis kun je een kaart links, een kaart rechts, een kaart boven en een kaart onder de boom schuiven. Er zijn dieren die deze regel breken, maar in principe is dit de basis.
Behalve de boomkaarten dan, zijn alle kaarten tweeën verdeeld. Boven en onder, of links en rechts. Dit betekent dus dat je bij elke kaart drie opties hebt.
Bijvoorbeeld, je hebt een kaart met een uil aan de bovenkant en een vliegend hert aan de onderkant. Deze kaart kun je dus aan de bovenkant van een boom, laten we zeggen een beuk, schuiven. Dit kun je doen tegen inlevering van twee andere handkaarten. Dat is je eerste keuze. Als alternatief kun je de kaart ook, tegen inlevering van twee andere handkaarten, aan de onderkant van een boom schuiven. Dat is keuze twee. De derde keuze is dat je de kaart als betaalmiddel gebruikt om een andere kaart mee te kopen.
De uil heeft als bonus dat je een kaart van de stapel op hand mag nemen. Aan het einde van het spel levert deze uil je vijf punten op. Het vliegende hert levert je aan het einde van het spel een punt op per dier met een poot-icoon. Hier moet je dus iets harder voor werken, want je zult je best moeten doen om zo veel mogelijk dieren met een poot-icoon in je bos te krijgen.
Zowel de uil als het vliegende hert heeft ook een bonus als je die kaart neerlegt en betaald met de juiste kleur kaarten, dezelfde kleur als de kaart die je neer wilt leggen. Elke kaart heeft dus een kleur. De uil donkergroen, het vliegende hert rood. Dus speel je de uil en betaal je ook met twee donkergroene kaarten, dan krijg je een bonus. In het geval van de uil is dat twee extra kaarten van de stapel. Bij het vliegende hert, als je met twee rode kaarten betaald, mag je gratis een vogel die je op hand hebt onder een boomkaart schuiven.
De bomen hebben ook hun eigen score-conditie. De beuk voor hierboven bijvoorbeeld geeft je vijf punten per beuk in je bos, maar dan moet je wel minstens vier beuken in je bos hebben staan.
Zo heb je dus aan het einde van het spel heel veel bomen in je bos staan met daaromheen dieren en planten die allemaal hun eigen score-conditie hebben.
Tijdens Forest Shuffle probeer jij dus kaarten te bemachtigen, van de stapel of uit het open aanbod dat om de zoveel tijd leeg gehaald wordt, die goed combineren met kaarten die al in je bos liggen, of die je al op hand hebt.
Je probeert punten scorende combinaties te maken en het uitspelen van kaarten zo te timen dat je zo vaak mogelijk bonusacties kunt activeren.
Review van Forest Shuffle
Forest Shuffle is erg leuk. Ten eerste heb je dus vaak drie opties voor een kaart. In tegenstelling tot veel andere spellen waar het mechanisme van kaarten kopen met kaarten als betaalmiddel in wordt gebruikt waar je de keuze hebt tussen een kaart gebruiken om uit te spelen of om te betalen, heb je, omdat de kaarten in tweeën zijn verdeelt, binnen een kaart ook nog een keuze te maken. Ik wil de vos want ik heb een paar hazen op hand en die vos geeft mij punten per haas, maar op diezelfde kaart staat een wolf en die geeft mij kaarten en punten voor herten. Ik heb pas één hert, maar in het aanbod liggen er nog twee, dus misschien kan ik die later proberen te pakken. Je begrijpt het wel. Keuzes, keuzes, keuzes. Heerlijk.
Je besluit om de wolf te nemen, want die geeft je een extra beurt als je die wolf met de juiste kleur kaarten betaald. Maar welke kaarten dan? Die varen in mijn hand heeft de juiste kleur, maar die geeft zes punten per hagedis-icoon en mijn tegenspeler heeft nou net veel hagedissen in hun bos. Als ik die gebruik als betaalmiddel, dan moet ik die kaart in het open aanbod leggen en dan kan die speler die varen pakken. Dat doen we maar niet. De wasbeer in mijn hand heeft ook de juiste kleur, maar die wil ik zelf nog neerleggen. Geef ik dan de bonusactie op? Of lever ik toch die wasbeer en wat andere kaarten in om de bonusactie wel te doen? Nog meer keuzes!
Tijdens Forest Shuffle ben je dus meerdere zaken aan het beheren. Natuurlijk je eigen bos dat je op tafel aanlegt. Maar ook, de kaarten die op hand hebt en wil gebruiken als geld of als aanwinsten voor je bos. En, hoewel het niet het allerbelangrijkste is, ook het aanbod in de open plek, want je wil niet dat je zomaar je tegenstander achttien punten in de schoot werpt, of een kans biedt om een meerderheid van je over te nemen.
Je eerste potje van het spel zal misschien nog even wennen zijn. Hoewel de spelregels niet heel erg lastig zijn heb je zoveel verschillende kaarten dat je je misschien zult afvragen hoe dit allemaal onder de knie zult krijgen. Je ziet door de bome… (Nee, nee, ik doe het niet).
Gedurende dat potje zul je inzien dat ook die verschillende icoontjes toch vaak eenzelfde soort betekenis hebben en valt het allemaal wel mee. Ook zul je in elk potje weer nieuwe combo’s tegenkomen waarvan je de combo-waardigheid nog niet had ingezien en dat dat is elke keer weer leuk.
Conclusie
Forest Shuffle maakt mij gretig. Ik wil die kaart, en die ook, en die past ook precies in mijn bos. Elke geslaagde combo geeft me een geluksmomentje, tijdens het spel en aan het eind. Of ik nou win of verlies, ik heb toch een mooi bos gemaakt met prachtige geïllustreerde bomen, dieren en planten. Zo’n bos wens ik iedereen toe.
Deze spelbespreking is geschreven na het spelen van 6 potjes van het besproken spel.
In bovenstaande schaal is:
1 ster – Helemaal niet leuk. Het spel heeft aanzienlijke gebreken of problemen.
2 sterren – Heel weinig spelplezier. Tal van problemen beïnvloeden de algehele ervaring.
3 sterren – Ondermaats. Enig plezier, maar genoeg ruimte voor verbetering.
4 sterren – Neutraal/Matig leuk. Redelijk spel, maar het mist uitzonderlijke elementen.
5 sterren – Best leuk. Een solide spel met genoeg boeiende spelelementen.
6 sterren – Zeer leuk. Veel spelplezier, goed ontworpen en met een aantal noemenswaardige spelelementen.
7 sterren – Extreem leuk. Een must-play, een bijna perfecte ervaring!