Chocola! Wie houdt er niet van? Wist dat er achter die overheerlijke reep pure chocolade die je op een zaterdagavond weg aan het smikkelen bent ook een brute strijd schuilt tussen stammen in een oerwoud ergens ver weg?
Ik ook niet. In Cacao van Phil Walker-Harding en White Goblin Games strijdt je als hoofd van een stam tegen andere stammen om de controle te krijgen over de regionale cacao handel.
Het basis idee van het spel is eenvoudig. Iedere speler heeft een eigen spelersbordje en een stapel tegels met aan elke zijde een aantal mannetjes afgebeeld. Deze mannetjes zijn je arbeiders in het spel. Hoe meer mannetjes hoe sterker de actie of hoe vaker je een actie mag uitvoeren.
Iedere speler heeft hetzelfde aantal en dezelfde soorten tegels in een stapel voor zich liggen. Je hebt altijd drie handtegels en je plaats in je beurt een van jouw handtegels in het oerwoud. Je draait de tegels zo dat het aantal mannetjes dat je wenst grenst aan een oerwoud tegel die er al ligt.
De oerwoudtegels zijn eigenlijk de plekken waar je iets doet. Op sommige tegels krijg je goud, op andere tegels cacao, op weer andere tegels kun je cacao verkopen voor een bepaald bedrag. Je hebt ook tempels waar je punten voor krijgt als je daar aan het einde van het spel de meeste mannetjes omheen hebt staan. Ook heb je zon-aanbiddingsplekken, waar je fiches kunt bemachtigen die je later kunt inzetten om bovenop andere tegels te mogen bouwen. Als laatste heb je kleine meertjes die, als je daar mannetjes omheen legt, je stappen laat zetten op het waterspoor en dat geeft ook weer punten.
Als je een tegel van jezelf hebt geplaatst vul je de gaten eromheen op met nieuwe jungletegels. Zie het als een schaakbord. De zwarte vlakken zijn in dit geval de tegels met mannetjes erop van alle spelers, de witte vlakken van het schaakbord zijn nu de oerwoudtegels.
Dan activeer je alle oerwoudtegels waaraan jouw zojuist neergelegde mannetjestegel grenst. Dit betekent dat jij die actie mag uitvoeren, maar ook de spelers die ook mannetjes aan de zojuist neergelegde oerwoudtegels hebben liggen.
Het spel gaat door totdat iedereen al zijn mannetjestegels heeft uitgespeeld. Tel al de munten die je hebt verzamelend op bij de positieve of negatieve score van het waterspoor, kijk wie de meerderheid heeft rond de tempels en geef daarvoor munten, en dan wint de speler met de meeste munten.
Goed. Dat is een beetje het idee van Cacao. Ten eerste ziet het er spel er aardig uit.De illustraties zijn OK en eigenlijk vooral functioneel. Het speelt zich in het oerwoud af, dus je kunt veel groen verwachten. Wel leuk is dat de verschillende spelonderdelen allemaal een andere vorm hebben, van rond tot vierkant, en ook de cacao meeples zijn een leuke toevoeging.
Verder is het eigenlijk een worker-placement spel vermomd als tegellegspel. Je hebt in principe mannetjes, of arbeiders, met een verschillende sterkte. Hoe meer mannetjes hoe sterker de actie. Er staan ook maximaal vier mannetjes op een tegel, dus als je een actie heel vaak wilt doen, drie keer bijvoorbeeld, dan weet je dat je de omliggende acties minder vaak, of helemaal niet, kunt doen.
De regels zijn heel eenvoudig, maar doordat je toch goed moet nadenken waar je de jouw eigen tegels en ook de jungle tegels plaatst en natuurlijk ook wanneer je welke actie precies doet, zit er heel wat spel in dit doosje.
Het gaat er uiteindelijk om dat je je werkers zo plaatst dat je efficiënt omzettingen kunt doen, van cacao naar geld, en meerderheden kunt behalen waar nodig.
Je wilt de oerwoudtegels zo plaatsen dat jij er het meeste aan hebt. Jij kan bijvoorbeeld nog wel cacao opslaan, maar je buren hebben hun opslag al vol zitten. Je kunt namelijk maximaal vijf cacao opslaan. Dit is wellicht het goede moment om een cacao plantage aan het bord toe te voegen, zo kun jij wel cacao pakken en kunnen de mannetje van je tegenstanders alleen maar werkeloos toekijken.
Het zijn maar kleine keuzes, maar deze maken het spel wel erg interessant.
Tegen het einde van het spel heb je ook de mogelijkheid om jouw tegels bovenop andere tegels van jezelf te plaatsen, als je daarvoor een zonneschijf inlevert, en dit biedt je ook weer manier om je tegenstanders te verassen, als het om de meerderheden gaat, of om een superbeurt te hebben met een slim geplaatste mannetjestegel.
Cacao is uiteindelijk een heerlijk familiespel, maar wel eentje waar ook de veelspeler genoeg in kan vinden denk ik.