Richard Amann, Viktor Peter, Dávid Turczi
Villő Farkas , László Fejes , Laslo Forgach , Márton Gyula Kiss , Péter Meszlényi
Mindclash Games
1 - 4
60 - 120 minuten
15+
Een explosie. Het aardoppervlak onbewoonbaar. De helft van de mensheid weggevaagd. De rest probeert te overleven. Iedereen op zijn eigen manier. Er bestaan vier verschillende ideologieën over hoe het verder moet. Elk pad naar de toekomst heeft zijn eigen plekje op aarde veroverd. Een vreemde boodschap bereikt de aarde door een zogenaamde ‘Time Rift’; er komt een nog grotere catastrofe aan.
Wat is leuk?
- Workerplacement, het inzetten van poppetjes om acties mee uit te voeren, met werkers met verschillende functies. De werkers kun je (bijna) voor alles inzetten, maar de ene is beter voor die actie en de andere krijgt weer een bonus voor een andere actie.
- Het managen van de arbeiders, de een komt vermoeid terug van zijn werk, de ander blijft gemotiveerd, is ook een interessant onderdeel van het spel. Zo heb je elke ronde een wisselende grootte van je arbeidersbestand.
- Voordat je überhaupt je arbeiders kunt gaan inzetten heb je wel mechs nodig (anders kunnen ze de wijde wereld niet in). Het in dus eigenlijk een tweetrapsraket. Eerst Mechs kopen, dan de juiste werkers bewegen om passende actie te ondernemen in die mechs. Een dubbele workerplacement. Met een flikflak.
- Je bepaalt zelf hoeveel mechs je gaat inzetten. Als je meer dan een x-aantal mechs nodig hebt, worden ze wel duurder, maar je kunt eerst kijken naar de spelers die voor je aan je beurt zijn doen (met het aangeven hoeveel mechs ze gaan gebruiken) voordat je jouw keuze maakt. Wat wil je doen en gaat dat lukken als je kijkt naar hoeveel mechs de anderen al klaar hebben staan? Wordt het bord niet overvol? Of krijg je deze ronde juiste de mogelijkheid om al je dromen waar te maken?
- Elke speler heeft een eigen factie die, in combinatie met de leider-eigenschap die erbij hoort, echt een heel ander karakter heeft (zeker met B-kant van je spelersbord).
- Je kunt in Anachrony goederen vragen uit de toekomst. Die goederen kunnen handig zijn, maar je zult ze wel terug moeten betalen. Anders raakt de tijdlijn een beetje in de war en dat loopt niet goed voor je af. Dit spelelement klinkt, als je er voor het eerst over hoort, vrij ingewikkeld, maar al snel voelt het heel natuurlijk aan en zul je inzien wat de voordelen van het handelen met de toekomst zijn, en ook de nadelen ondervinden natuurlijk. Aan jou te daak om zo veel mogelijk voordeel te halen uit die goederen met zo min mogelijk nadelige consequenties.
- Dit geldt eigenlijk voor het hele spel. Je hebt even nodig om het uit te leggen. In het spel zitten veel bewegende elementen, maar uiteindelijk speelt het vrij intuïtief (zeker als je wat vaker in aanraking bent gekomen met worker placement).
- Door de hoeveelheid van gebouwen die in het spel zitten, de verschillende facties, de hoeveelheid arbeiders en goederen die beschikbaar zijn, biedt het spel ongelooflijk veel variatie.
- Het einde van het spel wordt ingeluid als de grote meteoriet inslaat. Over de plekken waar je normaal je arbeiders op kunt zetten worden tegels gelegd die vrijwel allemaal waanzinnige bonussen hebben als je die actie kiest, maar op het moment dat iemand zo’n actie uitvoert wordt die actieplek geblokkeerd. Zijn alle plekken in de hoofdstad geblokkeerd is het spel ten einde. Je hebt dus actief invloed op het einde van het spel en je kun dit einde dus bewust versnellen of juist vertragen als je nog iets gedaan wil krijgen.
- Je kunt op veel verschillende manieren punten halen. Gebouwen, superprojects, door tijd reizen, je werkers goed behandelen, maar iedere speler heeft ook zijn eigen eindespel scoreconditie voor als je het voor elkaar krijgt om je volk na de inslag te evacueren. Je wilt zo goed mogelijk aan deze conditie voldoen. Het einde van het spel nadert. Heb je nog wel tijd om nog meer punten te halen? De speler die als laatste evacueert krijgt ook nog eens minpunten. Dit spelelement zorgt voor een extra dot spanning.
- Het thema, tijdreizen dicht bij naderend onheil, is best origineel en werkt ook goed in het spel.
- De solo modus is goed. De bot heeft een goede combo van willekeur (door het dobbelen) en voorspelbaarheid (je kunt wel zien welke acties de bot gaat ondernemen bij elk dobbelresultaat en daar op inspelen).
Wat is minder?
- In het basisspel zitten de 3D mechs niet. Deze hebben geen invloed op het spel, maar zien er wel veel beter uit. Om die te bemachtigen zul je nog een keer de portemonnee moeten trekken.
- Het spel neemt vrij veel plek in op je tafel en er zitten nogal veel kleine spelonderdelen in. Het opzetten en opruimen vergt wat tijd.
Wat maakt het spel speciaal?
- Ik kwam redelijk laat aan op het Anachrony feestje, maar dit zou zomaar eens mijn favoriete worker placement spel op dit moment kunnen zijn. Wat opvalt aan het spel? Het heeft arbeiders met verschillende functies. Je kunt goederen vragen aan de toekomst. Het kan je veel opleveren, maar je neemt ook een risico. Als de meteoriet eenmaal is ingeslagen wordt de spanning nog wat opgevoerd, doordat de spelers zelf invloed uitoefenen op het speleinde.
Conclusie
9/10