Regenboogslang doos

Regenboogslang Kinderspel Review

Regenboogslang is een kaartspelletje van Brigitte Pokornik en 999 games. Maak lange en kleurrijke slangen en scoor punten door ze een kop en een staart te geven.

999 en Kruidvat hebben een warme band. In de zin dat er regelmatig spellen exclusief bij deze drogisterij te krijgen zijn. Het zijn meestal snelle kaartspelletjes en dan ook vaak niet bepaald, en dit is natuurlijk mijn bescheiden mening, de crème de la crème onder de kaartspellen. Al zit er soms wel eens wat leuks tussen. Een in een nieuw jasje gestoken of heruitgave van een klassieker bijvoorbeeld, zoals Koeien Koppen!. Ik neem ze wel eens mee die Kruidvat spellen van 999. Soms is het wat, een andere keer weer niet, maar voor een eurootje of zes à zeven in ieder geval het proberen waard.

Laatst kwam ik dus Regenboogslang tegen. Mijn zoontje in bijna vier en begint serieus veel plezier te krijgen in het spelen van een spelletje. Op de doos staat dat dit spel geschikt is voor vier jaar en ouder, dus het spel ging in de tas. Betalen deed ik ook, maak je geen zorgen.

Het is een heruitgave van een vrij oud spel. In 2001 kwam het al op de Nederlandse markt, ook door 999 Games. Het is een simpel kaartspel dat echt op kinderen is gericht, en nauwelijks interessant te noemen is voor spelers die ouder zijn dan, nou laten we zeggen, een jaartje of zes, of zeven.

Het spel bestaat uit een stapel kaarten met onderdelen van een slang. Je hebt koppen, die uit éen kleur bestaan. Je heb staarten, die uit éen kleur bestaan. Je hebt middenstukken, die uit twee kleuren bestaan. Daarnaast heb je nog regenboog-onderdelen, die als een soort joker dienen.

Alle kaarten worden geschud en in het midden van de tafel gelegd. Een van die kaarten wordt opengedraaid en het spel kan beginnen.

Als je aan de beurt bent dan trek je een kaart en moet je die, als je kan, aanleggen aan een van de slangen in wording. De kleuren moeten overeenkomen. Geel aan geel. Groen aan groen. Kun je niet aanleggen, dan leg je de kaart zo neer dat een nieuwe slang kan worden gemaakt.

Maak je een slang af, met een kop en een staart en minstens een middenstuk, dan mag je die slang voor je leggen. Elke kaart is een punt waard.

Dat is het. Nou ja, kun je twee verschillende slangen combineren met jouw nieuwe kaart als middelpunt, dan mag dat. Kassa!

Zijn alle kaarten neergelegd, dan is het spel ten einde. De speler met de meeste kaarten wint het spel.

Voor kinderen van vier is Regenboogslang een prima spel. Je leert dat een spel regels heeft. Je leert puzzelen en kleuren aan elkaar leggen. Daarbij leer je ook dat je een hele lang slang kan maken die er super mooi uit ziet met een staart en een heleboel middenstukken van verschillende kleuren, maar dat die zomaar door een tegenstander kan worden gewonnen als die toevallig een kop trekt die aan die betreffende slang past. Dat werkt best aardig.

Al met al is Regenboogslang een aardig spelletje voor de echt jonge spelers, maar het wordt al heel snel te simplistisch voor de net wat oudere spelers en voor volwassenen zit er, buiten het plezier van het spelen van een spel met je kind, echt helemaal niets in.

In bovenstaande schaal is 1 ster ‘helemaal niet leuk ‘, 4 sterren ‘neutraal’ en 7 sterren ‘extreem leuk’.

Deze spelbespreking is geschreven na het spelen van 2 potjes van het besproken spel.

Voor de doelgroep, kinderen van vier of vijf jaar, drie sterren. Voor de wat oudere spelers, zoals ik, dan kom ik toch niet verder dan een ster. 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security