Phil Walker-Harding
Klemens Franz
999 Games
2 - 4
30 - 45 minuten
8+
Bruine beren, ijsberen, pandaberen en buidelberen. Komt dat zien! We hebben ze allemaal. Trek je regenjas aan voor een ritje in onze wildwaterbaan. Glij van onze velen glijbanen. Eet, na een zware dag beren kijken, een lekker frietje of een broodje worst. Een dagje in Berenpark is beregezellig.
Wat is leuk?
- Het thema is natuurlijk erg leuk. Geen idee of er werkelijk berenparken bestaan, maar het is in ieder geval leuk om er een te beginnen.
- Het ziet er kleurrijk en vrolijk uit.
- De regels in Berenpark zijn heel eenvoudig. Misschien is het spel wel een van de meest eenvoudige polyomino spellen op de markt. Leg een tegel op je bord en als je een (of meer) van de vier symbolen afdekt, dan voer je een actie uit. Drie van de vier symbolen, of eigenlijk zijn het leuke illustraties op je bordje, laten je tegels pakken uit verschillende zones van de tegelmarkt. De laatste illustratie laat je een nieuw en leeg deel van jouw berenpark aanleggen. Dat is het. Beurt na beurt, totdat je park vol ligt met berentegels van verschillende puntenwaardes. Eenvoudige regels en snelle beurten zorgen ervoor dat Berenpark voor iedereen toegankelijk is.
- Je bent lekker aan het puzzelen. Dit is erg leuk. Het is niet alleen het aansluiten van puzzelstukken. Ja, OK, op de eerste plaats moet je al je stukken binnen de kaders van de parkbordjes leggen. Maar ten tweede wil je graag grote en lastige stukken plaatsen, want die zijn meer punten waard. Ten derde, en dit is heel belangrijk, wil je die stukken zo plaatsen dat je de juiste symbolen op het juiste moment afdekt. Je wil elke ronde een stuk kunnen plaatsen, dus je zult elke beurt weer nieuwe puzzelstukken moeten binnenhalen. Geen puzzelstuk in jouw voorraad betekent een verloren beurt. Ook is het zo dat sommige stukken uniek zijn, of, in de andere gevallen is er maar een beperkte voorraad van puzzelstukken. Wil je een specifiek stuk hebben, omdat die precies in een lege plek past, dan zul je dat stuk moeten grijpen voordat jouw tegenstanders dat kunnen doen. Daarom zul je het symbool moeten afdekken van de zone waarin dit stuk ligt. Dan zijn er ook nog de kleine stukken, zoals toiletten en eetkraampjes. Die leveren geen punten op, maar ze zijn wel handig om gaten te vullen. Teveel kleine puzzelstukken in je park betekent misschien dat de bezoekers om de vijf meter hun handen kunnen wassen, maar uiteindelijk komen ze wel voor de beren hè, en die leveren nou net punten op.
- Dan is het ook nog eens zo dat als je een parktegel (bouwplaats) vol hebt gebouwd, behalve een bouwput waar je niet op mag bouwen, je een standbeeld mag pakken. Je pakt een standbeeld met de meeste punten en deze waarde loopt af. Dus het is ook nog eens een race. Heb je snel je bordje vol, dan krijg je standbeelden die meer waard zijn.
- We hebben ook nog een module in het spel voor gevorderden. Opdrachtkaarten. Ben je de eerste die aan een opdracht voldoet, dan krijg je meer punten dan spelers die later aan een opdracht voldoen. Ook dit is weer een race en geeft de spelers weer een extra reden om dit potje juist voor ijsberen te gaan, of tegels op een bepaalde plek te leggen. Een extra laagje strategie, die, wat mij betreft, nog steeds heel toegankelijk is voor de wat minder frequente bordspelspeler. Je kunt waarschijnlijk na 1 potje al wel met deze module spelen. En dan nooit meer zonder.
Wat is minder?
- Ik heb eigenlijk geen negatieve zaken te melden, buiten het feit dat als je een hele strategische ervaring zoekt, je wellicht teleurgesteld wordt.
Wat maakt het spel speciaal?
- Er zijn natuurlijk tegenwoordig vele polyomino-bevattende-bordspellen op de markt. Patchwork, Cottage Garden, NMBR 9 zijn er voorbeelden van. Uniek is Berenpark dus zeker niet, maar het is gewoon een heel erg fijn, ontspannen familiespel met een leuk thema.
Conclusie
8/10