Among the Stars Bordspel Review

Among the Stars Bordspel Review

Lees hier de recensie van Among the Stars. Een drafting spel van Vangelis Bagiartakis en Artipia Games.

Bordspel Info

Het verhaal

Het heelal is jarenlang geteisterd door een vreselijke oorlog. Dood en verderf waren meer regel dan uitzondering. Men vond vrede toch iets leuker en heeft nu besloten om dit, door middel van een bondgenootschap van alle belangrijke rassen in het universum, te bewerkstelligen. De eerste taak van dit bondgenootschap is om alles te repareren wat verwoest is, te beginnen bij de talloze ruimteschepen of ruimtesteden, wat je wil.

Wat krijg je voor je geld

Een grote doos, waar niet zo veel in zit, dat krijg je. 4 Hoofdreactorkaarten in 4 kleuren. 72 Locatiekaarten en 44 speciale locatiekaarten. 16 Energiereactor kaarten, 8 doelstellingkaarten, 12 conflictkaarten, 4 overzichtskaarten, een scorebord en 4 fiches waarmee elke speler zijn score bijhoud. Dan nog een boel geld, een dertigtal transparante energie blokjes en een achttal kartonnetjes waarop een ras afgebeeld staat. De spelregels maken deze verzameling compleet.

Hoe speel je het spel

Iedere speler neemt de rol van een buitenaards ras op zich en heeft als doel om het meeste effectieve, grootste of het mooiste ruimtestation te bouwen dat het universum ooit gezien heeft. Alles moet over 4 jaar af zijn. Diegene die dat in die tijd het beste doet, wint: Among the Stars.

In het basisspel doe je dit als volgt. Iedere speler begint het spel met 10 munten en 2 energie blokjes in zijn hoofdreactor. Energie en geld zijn de twee valuta die in het spel te gebruiken zijn.

Aan de hand van het aantal spelers worden de basis locatiekaarten op een algemene stapel gelegd en daar komen per speler nog zes speciale locatiekaarten bij. Deze speciale locatiekaarten worden random getrokken.

Ieder speler pakt, aan het begin van een jaar, zes kaarten van de algemene stapel en bekijkt deze. In je beurt kan je drie dingen doen:

1. Je kiest een kaart en bouwt deze aan je station voor de kosten die rechts boven in de hoek staan. Dit kan alleen geld zijn of geld en energie.

2.Je kiest een kaart, maar bouwt deze niet aan je station. In plaats daarvan leg je deze kaart op de aflegstapel en pakt 3 munten.

3. Je kiest een kaart, maar bouwt deze niet aan je station. In plaats daarvan leg je deze kaart op de aflegstapel en bouwt, voor 1 munt, een nieuwe energiereactor aan je station en plaatst op deze reactor 2 energieblokjes.

De kaarten die je niet kiest geef je, afhankelijk van in welk jaar je zit, naar links of naar rechts door. Dit gaat zo door totdat de zes kaarten op zijn. Dan is het jaar ten einde. Het volgende jaar begint, iedereen pakt zes nieuwe kaarten van de algemene stapel en krijgt wederom 10 munten uit de algemene voorraad.

Ok, ik leg dus steeds meer kaarten voor mijzelf neer, maar hoe krijg ik punten?

Dat gaat zo. Op elke locatiekaart staat een deel van een ruimtestation afgebeeld. Er zijn een aantal type locaties of districten, die allemaal een eigen kleur hebben. Zo heb je het administratieve district (blauw), het district waar de bedrijven zijn gevestigd (geel), het gedeelte waren militaire activiteiten plaatsvinden (rood), het district waar diplomatie wordt bedreven (groen) en het district waar iedereen ontspanning zoekt in zijn of haar vrije tijd (paars).

Als je een locatie wilt bouwen betaal je daar dus eerst de kosten voor en dan plaats je die aan een ander deel van je station. Op het moment dat je dat doet, krijg je punten. In de linker benedenhoek van de kaart staat het aantal punten dat je zeker krijgt. Daarnaast staat een puntenaantal die je er mogelijkerwijs bij krijgt als je aan een bepaalde voorwaarde voldoet. Dit is afhankelijk van waar de kaart ten opzichte van de andere kaarten in het ruimtestation wordt geplaatst. Als de voorwaarde in een wit vlak staat wordt er gelijk bekeken of je eraan voldoet, maar als deze in een geel vlak staat, wordt pas aan het einde van het spel beken hoeveel punten je erbij krijgt.

Bij, bijvoorbeeld, het bouwen van een Transport Station, krijg je zeker 1 punt, maar voor elk ander platform die je op dat moment in je station hebt liggen, krijg je er 1 punt meer bij.

De Turret, doet ongeveer hetzelfde. Je krijgt zeker twee punten maar je krijgt ook punten voor elke ander Turret die je hebt. Alleen omdat de tekst in een geel vlak staat, wordt pas aan het eind van het spel bekeken of je aan deze voorwaarde voldoet. Dit geeft je dus de tijd om meer Turrets te bouwen.

Bij sommige locaties gaat het om de plaats ten opzichte van andere locaties. Als je de Ambassador Quarters naast een andere groene locatie plaatst, krijg je 1 punt extra, behalve als deze locatie de Embassy Offices is, dan krijg je er zelfs twee.

Het gaat bij het plaatsen van een locatie er meestal om waar je dat doet en hoe jouw station er nu, of aan het eind van het spel, uitziet.

Dit is eigenlijk het basisspel.

Als je hier een beetje bekend mee bent (of, als je wilt, meteen), kun je het spel uitbreiden.

Ten eerste kan iedere speler in de rol van een ras kruipen. Deze hebben allemaal verschillende eigenschappen die je tijdens of aan het eind van het spel iets extra’s opleveren. Bij het ene ras krijg je aan het eind van het spel bijvoorbeeld punten, bij het andere krijg je tijdens het spel meer geld. Zo zijn er acht verschillende rassen.

Ten tweede kun je doelstellingkaarten aan het spel toevoegen. Als iemand aan deze doelstelling voldoet krijgt hij extra punten. Een voorbeeld van zo’n kaart is: de speler die aan het eind van het spel de meeste blauwe locaties gebouwd heeft, krijgt vijf punten.

Als laatste, heb je de ‘agressieve’ modus. Dit is voor mensen die wat agressiever/ interactiever willen spelen. Dan schud je in het tweede jaar een aantal conflictkaarten door de algemene trekstapel. Op deze kaart staat bijvoorbeeld, dat je 1 munt kan betalen en als je dat doet, kies je een speler uit die minder paarse locaties heeft dan jij. Deze speler verliest het aantal punten dat gelijk is aan het verschil tussen de hoeveelheid paarse gebouwen die jij hebt en die hij heeft. Jij krijgt er net zoveel punten bij. Zo krijg je dus wat meer interactie in het spel.

Aan het einde van vier jaar, dus 4 maal 6 rondes, wordt er nagegaan of iemand aan zijn gele voorwaarden voldoet en die punten worden bij de score opgeteld. Als je met de doelstellingen speelt worden die punten ook verdeeld. Je krijgt ook nog punten voor het geld dat je over hebt en de energie die je verbruikt hebt tijdens het bouwen van jouw station. Diegene met de meeste punten wint Among the Stars.

Review

Thema (1x):

Of het thema, het bouwen van een ruimtestation, goed is uitgevoerd? Lastig.

Eerst de minnetjes dan: tijdens het spel, heb je niet echt het gevoel dat je een ruimtestation aan het bouwen bent. Je bent toch meer kaarten zo efficiënt mogelijk aan het neerleggen. De rassen voegen aan het thema niks toe, ze hebben immers geen invloed op de bouwwerken zelf. Ik zie ook niet echt waarom je onderling (kijkend naar de conflictkaarten) ruzie zou maken, als het ene ras, bijvoorbeeld, meer restaurants zou bouwen dan de ander. De rassen, conflictkaarten en doelstellingkaarten zijn leuk voor het spel, maar thematisch voegt het niks toe.

Een plusje is dat de locatiekaarten zelf wel erg mooi gevonden zijn. Het type locatie, de illustratie en de bijbehorende voorwaarde voor extra punten zijn logisch. Het Transport Platform: +1 voor elk ander Platform. Wat moet je ook met een bushalte in je dorp zonder dat die bus ergens naartoe rijdt. Het Command Centre: je krijgt pas punten aan het eind van het spel per andere administratieve locatie. Als er niks te bevelen valt, heb je ook niks aan een Command Centre. Zo valt voor elke kaart wel iets te zeggen.

6/10

Speelbaarheid (2x):

Het spel is in essentie vrij simpel. De keuzes in dit spel beperken zich tot: welke kaart uit je hand wil je bouwen en waar bouw je die kaarten. Daarnaast moet je een beetje rekening houden met wat je aan je tegenstander doorgeeft.

Nieuwe spelers zullen in het begin zeker tijd nodig hebben om elke keer weer hun kaarten te lezen en zullen het eerste potje ook niet precies weten waarom het handig is om een bepaalde locatie te bouwen.

Dat is na 1 spelletje alweer voorbij. Je kent natuurlijk niet alle kaarten uit je hoofd, maar je hebt in ieder geval een idee welke manieren er zijn om punten te verzamelen.

De verschillende rassen en de doelstellingkaarten zou je er eigenlijk meteen aan kunnen toevoegen. Die maken het spel afwisselender en meer tactisch. Het feit dat de speciale locaties ook per spel verschillen, draagt trouwens ook bij aan de herspeelbaarheid.

Het mindere aan het spel is dat je meestal alleen met jezelf bezig bent. Je houdt wel rekening met de andere speler bij je kaartkeuze, maar zeker met 2 en 3 spelers kies je dan toch voor jezelf. Er is dus weinig interactie.

Dit is op te lossen met de conflictkaarten. Deze kaarten geven je, aan de ene kant, de optie om direct punten af te pakken bij tegenstanders en er zelf beter door te worden. Aan de ander kant is het, met deze kaarten in het spel, nog belangrijker wat je doorgeeft. Als je een conflictkaart doorgeeft loop je immers het risico dat een ander jou aanvalt.

Ik vind zelf wel dat deze kaarten het beste tot zijn recht komen bij 3 of 4 spelers. Het gaat bij deze kaarten er meestal om dat je een speler uitkiest waar je het conflict mee aangaat. Bij 2 spelers is er niks te kiezen en voelt het meer alsof je uit het niets met een vlakke hand in je gezicht wordt geslagen en je niet precies weet wat je misdaan hebt.

Nu we het toch over twee spelers hebben; de tweespeler-variant werkt prima. Je speelt eigenlijk een 4 speler spel met zijn tweeën (2 echte spelers en 2 dummy spelers). Er komt dan wel wat meer geluk bij kijken en je bent nog minder naar je tegenstander aan het kijken. Het is, in dit geval, echt een kwestie van jouw motor het meest efficiënt aan het draaien zien te krijgen.

8/10

Uiterlijk (1x):

De illustraties op de kaarten zijn wonderschoon. Leg je boek aan de kant en ga voor het slapengaan nog even door de kaarten heen en je zult heerlijk dromen.

De transparante plastieken energieblokjes zijn ook erg mooi om te zien.

Wat niet om aan te gluren is (en dan gaat het eigenlijk om functionaliteit, maar dit heeft in dit geval met de vormgeving te maken), is het scorebord. Je moet echt drie keer kijken voordat je ziet waar je heen moet als je jouw punten erbij wil tellen.

Omdat het allemaal zo leuk is om naar te kijken:

8/10

Kwaliteit van de spelonderdelen (1x):

De kaarten zijn prima, niks mis mee. Ze hebben alleen een niet standaard vorm, dus als je ze wilt sleeven, is dat lastiger.

Het karton is vrij stevig en de plastic blokjes zijn van goede kwaliteit.

Het enige is, dat er een productiefout bij het rondefiche te zien is. Deze zou aan beide kanten de verschillende richting van doorgeven moeten weergeven, maar dit is niet het geval: beide pijlen wijzen dezelfde kant op.

Oh, en de doos is veel te groot. Kleinigheden.

7/10

Spelplezier (2x):

Among the Stars is een erg leuk spel. Het zit voor mij net tussen een Lost Cities-achtig spel en bijvoorbeeld Race for the Galaxy in. Lost Cities duurt minder lang en je bent net zoveel met je tegenstander bezig en Race duurt net zolang, maar je moet veel meer nadenken.

Het spel ziet er, ten eerste, goed uit. Aan het eind van het spel heb je, hoe dan ook, iets moois voor je liggen.

Sommige zullen dit als een minpunt zien, maar zelf heb ik geen probleem met het gebrek aan interactie. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om de beste kaarten uit je eigen hand te kiezen (ongeveer wetende wat de andere spelers in hun hand hebben en willen houden) en die kaarten op de beste plek in het ruimtestation te plaatsen.

De doelstellingen, de rassen en het feit dat de speciale locaties random getrokken worden, maken het spel elke keer weer anders. Je kan beter in het spel worden, maar je kan er niet vanuit gaan dat bepaalde kaarten uiteindelijk ook in het spel zitten.

Ik heb ook niet het idee dat er 1 manier is om het spel te winnen. Er leiden meerdere wegen naar Rome.

Tijdens het spel zul je vaak genoeg kaarten moeten doorgeven die je eigenlijk graag zou willen bouwen en soms kaarten moeten kiezen die je helemaal niet nodig hebt. Wil je alvast een nieuwe energiereactor bouwen, zodat ik de energie in de toekomst kan gebruiken. Of kan ik het zonder energie doen? Kleine keuzes dus, maar het maakt het wel leuk. Het is geen zware jongen, maar ook geen enorm licht gewicht. Heerlijk spelletje voor de doordeweekse avond. Twee potjes Among the Stars in een vrij uurtje en je hebt een toptijd.

8/10

Eindcijfer

7.8/10
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security