Cat in the Box is een innovatief slagenspel met stijlvol artwork, ontworpen door Muneyuki Yokouchi en uitgegeven door Geronimo Games.
Cat in the Box is een dynamisch slagenspel met het innovatieve idee dat je kleurloze kaarten in handen hebt. De regels zijn op zich van familieniveau; het is een slagenspel, dat kennen we, maar het spel werkt heel anders omdat je gedurende het spel zelf bepaalt welke kleur elke kaart van jou krijgt. Dit is briljant.
Hoe werkt Cat in the Box?
Cat in the Box is dus een slagenspel, denk aan klassiekers als hartenjagen of klaverjassen. Het spel wordt gespeeld met een deck van (katten)kaarten met een waarde, en de kaarten zijn allemaal zwart. Spelers moeten bij het spelen van hun kaarten aankondigen welke kleur ze representeren (rood, groen, blauw of geel). Hierdoor hebben de spelers direct invloed op de dynamiek van het spel.
In het midden van de tafel ligt een bord met daarop vakjes van één tot en met negen in de vier kleuren. Elke speler krijgt een set doorzichtige fiches en een spelersbordje. Op dat bord zijn de vier kleuren afgebeeld, waar de spelers vier fiches bij leggen, en er is plek vrijgemaakt om aan te geven hoeveel slagen je denkt te gaan halen (één, twee of drie).
Elke ronde krijg je kaarten gedeeld, waarna elke speler een kaart uit hun hand moet afleggen, zonder dat de anderen zien welke dat is. Hier begint je strategie al.
Vervolgens moeten de spelers voorspellen hoeveel slagen ze denken te winnen, wat hen extra punten kan opleveren als dat lukt.
Het spel begint, en wanneer een kaart wordt gespeeld, moet de speler de bijbehorende kleur aangeven. Dit gebeurt door een persoonlijk fiche op het centrale bord te leggen. Speel je een drie en vind je dat dit een gele drie moet zijn, dan leg je het fiche op de gele drie. Dit betekent dat vanaf dat moment de gele drie niet meer in het spel is. Daarna moeten de andere spelers volgen.
Als je niet wilt of kunt volgen, moet je dat aangeven op jouw eigen spelersbord. Je verwijdert het fiche dat bij geel lag en geeft aan welke kleur de kaart dan wel heeft. Dit betekent wel dat je vanaf dat moment nooit meer een gele kaart kunt spelen. Je hebt immers aangegeven dat je die niet meer hebt.
Rood is altijd troef, dus als je niet volgt en troef speelt, win je de slag. Pas als iemand niet volgt en een troef speelt, mag een andere speler openen met rood.
Je bepaalt dus zelf de kleur van de kaarten. Dat lijkt heel handig, maar het komt met een prijs. Tegen het einde van de ronde, als er steeds meer fiches op het centrale bord zijn gelegd, zijn er ook steeds minder mogelijkheden over. De prijs is het veroorzaken van een Paradox. Dit gebeurt als je een kaart in handen hebt die je niet kunt spelen.
Hoezo, niet kunt spelen?
Ja, je hebt een vier in handen, maar alle vieren zijn al ingenomen. Er zitten namelijk vijf exemplaren van elke waarde in de stapel kaarten en er zijn maar vier plekken. Doordat je tijdens het spel ook nog eens bepaalde kleuren uitsluit voor jezelf, omdat je hebt besloten ‘niet te volgen’, beperk je jezelf steeds meer.
Als er een paradox plaatsvindt, wordt er gelijk gescoord. Anders gebeurt dat als alle kaarten zijn gespeeld. Spelers krijgen één punt per gehaalde slag. De speler die de paradox heeft veroorzaakt, krijgt een minpunt per slag. Daarnaast checkt iedereen of hun voorspelling is uitgekomen. Zo ja, dan krijg je ook één punt voor elk persoonlijk fiche dat onderdeel is van de grootste aaneengesloten groep (van jouw fiches) op het centrale bord.
Je speelt evenveel rondes als het aantal spelers in het potje, en de speler met de meeste punten wint.
Review van Cat in the Box
Om te beginnen vind ik de productie, qua illustraties en componenten, erg goed. Het heeft een beetje een bling-blingfactor. Doorschijnende spelcomponenten en stijlvolle zwarte kaarten zijn prachtig. De voorkant van de doos zelf vind ik dan weer totaal niet aansprekend, maar misschien is dat gewoon een kwestie van smaak.
Goed, door naar het spel zelf. Ik ben niet goed in slagenspellen en het is niet mijn persoonlijke favoriete type spel. Echter, ondanks mijn gebrek aan kunde en persoonlijke affiniteit met slagenspellen kan ik niet anders zeggen dan dat dit spel gewoon een toppertje is.
In Cat in the Box word je uitgedaagd om niet alleen slagen te winnen, maar ook strategisch na te denken over de plaatsing van je fiches op het centrale bord. De combinatie van het voorspellen van het aantal slagen dat je denkt te halen en het beheren van kaarten, en welke kleur die gaan hebben, maakt het spel tot een zeer bevredigende ervaring.
Je gokt op hoeveel slagen je gaat halen, maar je weet eigenlijk nog niet helemaal hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Je zult dus tijdens het potje continu op je hoede moeten zijn. Welke getallen zijn er nog in een bepaalde kleur? Wat verwacht je dat de andere spelers gaan doen?
Gedurende een ronde wordt de speelruimte die je hebt steeds kleiner, en dat maakt het risico op een paradox steeds groter. Tot het einde van een ronde blijft het spel spannend.
Ondanks dat er de laatste jaren steeds meer slagenspellen op de markt zijn gekomen, weet Cat in the Box zich te onderscheiden als een uitzonderlijke toevoeging aan het genre.
Het spel is niet per se ideaal voor beginners, aangezien het echt een unieke variatie op de klassieke slagenspellen is. Je moet op heel veel dingen tegelijk letten. Echter, voor meer ervaren spelers biedt Cat in the Box een geweldige uitdaging.
Conclusie
Cat in the Box is een prachtige aanvulling op het genre van slagenspellen, die zowel de traditionele elementen als vernieuwende mechanismen weet te combineren tot een uitdagend geheel. Het unieke concept van kleurloze kaarten en de strategische plaatsing van fiches op het centrale bord zorgen voor een dynamische speelervaring. Met zijn stijlvolle ontwerp en innovatieve gameplay, verdient Cat in the Box een plek in de spellenkast van iedere liefhebber.
Ik heb deze spelbespreking geschreven na het spelen van 5 potjes van het spel. Handig om te weten, toch? Zo kun je zelf inschatten of je dat genoeg vindt om er bepaalde conclusies uit te trekken.
In bovenstaande schaal is:
1 ster – Helemaal niet leuk. Het spel heeft aanzienlijke gebreken of problemen.
2 sterren – Heel weinig spelplezier. Tal van problemen beïnvloeden de algehele ervaring.
3 sterren – Ondermaats. Enig plezier, maar genoeg ruimte voor verbetering.
4 sterren – Neutraal/Matig leuk. Redelijk spel, maar het mist uitzonderlijke elementen.
5 sterren – Best leuk. Een solide spel met genoeg boeiende spelelementen.
6 sterren – Zeer leuk. Veel spelplezier, goed ontworpen en met een aantal noemenswaardige spelelementen.
7 sterren – Extreem leuk. Een must-play, een bijna perfecte ervaring!